IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първа победа за Хамилтън

Люис Хамилтън спечели по категоричен начин хаотичното Гран При на Австралия и започна по перфектен начин началото на сезона.

Първа победа за Хамилтън

Младият пилот на Макларън не допусна нито една грешка в изпъстреното с коли за сигурност и катастрофи състезание на пистата Мелбърн и записа пета победа в кариерата си.

Денят обаче бе пълен провал за Ферари, като и двата пилота на Скудерията отпаднаха. Заради многото катастрофи и повреди надпреварата завършиха едва 6 болида.

Състезанието започна със сериозни инциденти още от самото начало. Фелипе Маса с Ферари опита рисковано изпреварване на Хейки Ковалайнен и не успя да овладее болида излитайки от пистата. Зад него масова катастрофа извади 5 болида от състезанието. Маса успя да се добере до бокса за да смени носа на болида си, но остана накрая на колоната.

За разлика от съотборника си обаче Кими Райконен бе направил перфектен старт изстрелвайки се до 8-мо място.



Отпред Хамилтън водеше уверено, пред Кубица и Ковалайнен. След първите спирания в бокса обаче вторият пилот на Макларън изпревари поляка. Заради стратегията си с едно спиране в бокса пък Кими Райконен стигна до 3-то място. Отзад Маса също беше записъл малък прогрес преди да бъде ударен от Дейвид Култард, което доведе до второ излизане на кола за сигурност.

След прибирането и Райконен атакува бясно Ковалайнен, но не премери спирачният си път и излетя от пистата. Малко след това Кими направи втора грешка на същия завой, опитвайки да изпревари Тимо Глок.

Преди последните спирания в бокса двата болида на Макларън уверено водеха и изглеждаха сигурни за двойна победа. Люис Хамилтън направи поредното си влизане в бокса, но точно преди това да направи и Ковалайнен колата за сигурност излезе за трети път заради катастрофа на Тимо Глок с Хонда. Така Хейки нямаше право да влезе в бокса и преднината му пред останалите бе съкратена. Намиращият се на отличната 3-та позиция до този момент Рубенс Баричело обаче бе влязал точно преди колата за сигурност и фактически излезе при червени светлини и бе наказан.

Това позволи на Ник Хайдфелд да излезе на втора позиция, следван от Нико Розберг и изненадващи Себастиян Бурде с Торо Росо. Шампионът от Чамп Кар обаче получи повреда в двигателя малко по-късно, което го лиши от перфектен дебют във Формула 1.

Точно след прибиране на колата за сигурност Накажима удари отзад намиращият се на 7-ма позиция Кубица и го изхвърли от надпреварата.

В последните обиколки Фернандо Алонсо направи прекрасно двойно изпреварване на Ковалайнен и Райконен и излезе на 4-то място.

Пилотът на Ферари щеше да вземе точки, но малко преди края получи повреда в болида и отпадна. Той обаче бе класиран 9-ти, защото това стана само 3 обиколки преди края и все още може да вземе 1 точка, ако Рубенс Баричело бъде дисквалифициран.

В самият край на състезанието Ковалайнен успя да изпревари Алонсо, но мистериозно намали на правата след това и върна позицията на испанеца.

0 от 500