IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Оригиналният Fiat Panda – гениалната простота

Преди близо 40 години на бял свят се появи един от най-забележителните автомобили в историята

Оригиналният Fiat Panda – гениалната простота

„Цялата философия на Panda се състои в това да се направи прост и полезен автомобил, който да няма никакви претенции” – това е мотото, на което се подчинява легендарният Джорджето Джуджаро, чието творение бял свят през 1980 г. И е един от автомобилите, които много рядко получават негативни оценки.

Оригиналният Fiat Panda – гениалната простота

Легендарният дизайнер на свой ред дава доста интересно обяснение за малката кола: „Panda е като джинсите – проста дреха, без нищо излишно по нея. Опитах се в този автомобил да внедря духа на военната техника, най-вече на хеликоптерите, като създам леко и рационално транспортно средство, което да изпълнява конкретна цел”.

Джуджаро изпълнява това, което е обещал. Неговото творение може да се разглежда като голям брой прости идеи, събрани в една кутия на колела. Всички стъкла на Panda са плоски, за да може лесно и евтино да бъдат сменени. Левият и десният странични прозорци са идентични. Има само една чистачка, а дръжките на вратите са толкова малки, че почти не се виждат.

Оригиналният Fiat Panda – гениалната простота

Решетката на радиатора е така проектирана, че да може да променя мястото си в зависимост от мотора. Тя е отляво, ако под капака се намира поставеният надлъжно 652-кубиков редови двигател с 2 цилиндъра и водно охлаждане от т Fiat 126. Съответно е отдясно, ако под капака е напречният 903-кубиков редови 4-цилиндров агрегат с водно охлаждане от Fiat 127.

Дизайнът на интериора на Panda също е забележителен благодарение на максималната си простота. Само вижте чистата и открита конструкция на предни панел, чиито детайли се свалят лесно и може да се измият, без да се увреждат. Също важи и за калъфките на седалките, както и да облицовката на вратите и на предния панел.

Оригиналният Fiat Panda – гениалната простота

Високата конструкция на каросерията е предвидена за превоз на вещи и товари с различна форма или размер. Задните седалки се прибират в пода или лесно се демонтират, за да се получи по-голямо пространство в багажника.

Като цяло Panda е непретенциозен и надежден автомобил. Задното окачване е като на пикап – с листови ресори, а отстрани на каросерията са поставени пластмасови предпазители, които поглъщат всяка атака на околната среда.



Общо-взето – този малък Fiat е всичко това, което днешните автомобили не предлагат. Заради модата, сега машината трябва да изглежда мощно, агресивно и скъпо. Алтернативни мнения не се приемат и затова колите изглеждат прекалено натруфени и натъпкави с евтива пластмаса. А понякога човек има нужда само от едни джинси...

Снимки и видео: Jalopnik

Тагове: fiat panda
0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 37 rate down comment
    Мазерати ( преди 5 години )
    Култов италиански автомобилен ***!
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    Аз ( преди 5 години )
    До колегата по-долу:*** надежден, евтин икономичен и добър автомобил е Дачия. Много хора обаче предимно такива които са карали веднъж някой счупен служебен кошник наводняват общественото мнение с капризите и субективизма си оценявайки качествата и. Поради причината че преобладаващата част от населението се хлъзга по модата и гъзарлъка за това и производителите не правят прости и надеждни коли, а чупливи агресивни и най-важното носещи им максимална печалба сандъци. ;)
  • #2
    55 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Браво на автора - последният абзац казва всичко не само за Panda-та, ами за цялата съвременна авто-индустрия: потребителите искат да е "модно" и производителите им дават точно "модно": лъскаво, натруфено, крещящо и боклучаво. Няма лошо да има кифленски коли за любителите на чалгата и мол-овете, ама защо няма и коли за хората, които отдават предпочитанията си на практичността, пространството, простотата на обслужването, качествените материали, надеждността на возилото и т.н.?
  • #1
    55 rate up comment 2 rate down comment
    Polestar ( преди 5 години )
    Готина статия.