IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мадрид спира старите дизели и бензинови коли

Достъп до центъра губят 20% от колите, използвани там

Мадрид спира старите дизели и бензинови коли

Испанската столица Мадрид въведе строги ограничения за достъп на замърсяващи автомобили до централната част на града, като целта е да се намали замърсяването на въздуха с 40%.

Мадрид спира старите дизели и бензинови коли

Ограниченията обхващат бензиновите автомобили, произведени преди 2000 година и дизеловите, произведени преди 2006 година. Те ще могат да влизат в централната част, но собствениците им ще трябва да декларират, че имат паркомясто, както и да ги регистрират предварително в новата схема за екологични категории на колите.

Предполага се, че новата схема да ограничаване на достъпа и категоризиране на всеки един автомобил, ще засегне около 20% от колите, движещи се в централната част на Мадрид. Освен намаляване на замърсяването на въздуха, градските власти в Мадрид се надяват и окуражат по-сериозното използване на велосипеди, както и да се намали шумът от градския трафик.

През 2020 година по-старите бензинови и дизелови автомобили ще бъдат напълно забранени в центъра, а водачите на хибриди ще получат още облекчения по отношение на паркирането. Глобата за нарушение на ограниченията за движение в Мадрид ще е 90 евро, а испанската столица тръгва по стъпките на Париж, където вече забраниха достъпа на автомобили, произведени преди 1997 година до центъра на града в работни дни.

0 от 500