IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

„Въздух под налягане” ли ще бъде автомобил задвижван от сгъстен въздух?

След най-евтината, скоро Тата ще покаже и най-екологичната кола, а вероятно и най-странната виждана досега.

„Въздух под налягане” ли ще бъде автомобил задвижван от сгъстен въздух?

От Индийската фирма съобщиха, че през тази година ще се стигне до серийно производство на автомобила задвижван от сгъстен въздух. Както съобщава ВВС, автомобилът ще се казва OneCAT. 

Това ще бъде автомобил с еднообемно купе с пет места изработено от фибростъкло. Теглото на колата няма да надхвърля 350 кг. Предварителните информации са, че неговата цена няма да надхвърля 3 500 евро. 

Въздухът под налягане ще се съхранява в специални карбонови резервоари интегрирани в шасито на автомобила. Преди да бъде подаден към цилиндрите, сгъстеният въздух ще бъде подгряван до определена температура, което ще повиши налягането още повече. 

Зареждането на автомобила със сгъстен въздух ще става от специални компресорни станции за по-малко от три минути. Сега се подготвят и специални домашни компресори, които ще вършат същата работа за малко повече време, като използват електроенергия от мрежата. 

Това е вторият уникален автомобил, който Тата ще представи през тази година, след като на пазара вече е Tata Nano с цена 2 500 долара (1 750 евро).  
0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 13 години )
    "Взрив или експлозия се нарича внезапно и драстично увеличаване на обем и освобождаване на енергия" това е относно дали въздуха може да се взриви.А относно дали да се ползва турбина или бутален двигател е въпрос на КПД.Иначе темата е интересна :)
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    пневмо-мания ( преди 14 години )
    Възможно е да се направи кола изцяло на въдух, като се използват две бутилки за високо налягане, конструирани така, че въздуха да се прехвърля от едната в другата без да се губи, извършвайки механична работа! При това се използва компресор, който се задвижва от самото превозно средсто за осъщеаствяване на процеса.
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    търся ( преди 15 години )
    Здрасти колега търся бутилка 300 бара ако имаш пиши ми
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    търся ( преди 15 години )
    Здравеи колега-аз,търся бутилка 300 бара имаш ли
  • #9
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ex ( преди 15 години )
    щатската федерация и цру, няма да допуснат тази технология за масово ползване поне докато петролния ресурс не се изчерпа до минимум.... тогава ще има революция на двигателите - електрически, на сгъстен въздух и на водорд - който е най ефективен.
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    познавам хора които са пробвали да направят мини модел на подобно заджижване но не се е получило лично аз смятам идеята за добра но от ТАТА маи малко преувеличават с тази ниска цена
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    аз ( преди 16 години )
    Да ви кажа - аз изпозвам карбонови бутилки за сгъстен въздух под налягане 300 атмосфери. Досега не ми се е случвало да гръмнат, въпреки че е възможно - при повишаване на температурата се повишава и налягането.
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ВОДОЛАЗ ( преди 16 години )
    ей,"знаещ", нека един професионален водолаз да ти обясни,че за експлозията изобщо няма разлика дали бутилката е с кислород или въздух!!! ако си навитак,нагрей достатъчно една бутилка сгъстен въздух и стой до нея. по твоята логика си напълно safe.
  • #5
    0 rate up comment 1 rate down comment
    знаещ ( преди 16 години )
    Абе минаващ верно ли си толкова глупав или се правиш на глупав ???Къде си видял въздух да гърми бееее?Гърми кислород , а нв въздух . Другия път преди да философстваш вземи прочти какво пише !!! И за твое сведение такава технология се ползва на много места в промишлеността . Ама както може би ще се сетиш след няколко месеца мислене това не е в БГ и може би в нашето МЕИ не са чували за него . Та и за това ти не знаеш . И го слагат в цилиндър защото и трябва въртящ момент а не свръх високи обороти , които ще постигнат с турбина . Ако турбините бяха толкова ефективни за автомобилната техника нямаше само мазда да прави ванкели . Ама айде стига ти толкова информация да не се задръстиш .
  • #4
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 16 години )
    защо си решил,че ще създават бобма на колела???може би хората са го тествали и работи...