IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ще има ли по-малко катастрофи с автономните автомобили?

Анкета във Великобритания даде неочаквани резултати

Ще има ли по-малко катастрофи с автономните автомобили?

Изследване във Великобритания показа, че притеснително малко количество хора вярват, че масовото навлизане на автономните автомобили, когато и да се случи то, ще намали броя на катастрофите по пътищата.

Ще има ли по-малко катастрофи с автономните автомобили?

Застрахователна компания е анкетирала 2000 човека по този въпрос и само 27% от тях са били на мнение, че автономните технологии ще доведат до по-малко катастрофи. На пръв поглед това е странно, особено като се имат предвид данните, че 90% от катастрофите във Великобритания се дължат на човешки грешки.

Смята се, че в цяла Европа, включително и в България, този процент е сходен.

В същото време компаниите, които работят по развитието на автономните технологии обясняват, че точно те ще осигурят безопасно пътуване по пътищата, тъй като общуването между автомобилите и взаимното им „следене” и предупреждения за това кой къде се намира, както и бързите реакции на компютрите ще повиши нивото на безопасност.

Уточняващите въпроси в анкетата обаче показват на какво се дължи този изненадващ резултат.

Оказва се, че британците или поне голяма част от участниците в анкетата не правят разлика между системи, подпомагащи шофирането и автономното придвижване. 71% от участниците в допитването били убедени, че автономните автомобили вече се продават на пазара във Великобритания.

Затова и само една трета от анкетираните са успели да познаят точното описание на автономен автомобил, отговарящ на изискванията за Ниво 5 за самостоятелно придвижване на автомобилите.

Най-общо, Ниво 5 означава, че превозното средство трябва да може да взима информирани решения, да контролира действията си и да няма нужда от водач, който да поема контрола в критични ситуации, както и да може да адаптира поведението си спрямо заобикалящата го среда.

Електронните системи, които подпомагат шофирането като круиз контрол, системите за запазване на лентата на движение и самостоятелното паркиране явно се приемат от много хора като синоним на автономното придвижване. В същото време три четвърти от участниците в анкетата признават, че никога не са използвали круиз контрол, но пък 84% от тях са на мнение, че автономната система за активиране на спирачките в критична ситуация ще намали катастрофите, стига да стане задължителна за новите автомобили.

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 9 rate down comment
    минтири-тинтири ( преди 5 години )
    Истинските автомобили с емоция? Като гледам емоционалните им шофьори как правят от глупост на глупост се надявам колкото се може по-скоро да навлезат автономните автомобили и на разни такива емоционални по пътя да им се забрани шофирането.
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    след 50 години може би...
  • #1
    12 rate up comment 17 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    A защо да е притеснително малко на вярващите в тая простотия?! Напротив радвам се - хората не били толкова глупави - само 27% са тия с менталните отклонения! Браво, дано автономната простотия се провали с гръм и трясък щото ми писна да чета за това вместо за истински автомобили и емоциите от тях!