IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Листата на пътя през есента са опасни колкото леда

Изследване подсказва на шофьорите какво да правят в такива условия

Листата на пътя през есента са опасни колкото леда

Падащите листа са много красив елемент от есенния пейзаж, който е любим на фотографите. Те обаче крият и голяма опасност, става ясно от експеримент, проведен от инженерите на Ford.

Листата на пътя през есента са опасни колкото леда

Експертите от компанията са били наясно какво да очакват от движение по сняг или лед, тъй като от години тестват автомобилите си при подобни условия в скандинавските държави. Изследване на това колко хлъзгави са самите листа обаче, досега не е провеждано.

За целта, екипът на Ford е проведе необичаен експеримент, като потрива с листа изпитателния полигон на компанията в Белгия. След това се активира специален прибор, който определя коефициент за пързаляне на пътното покритие. Съответно той се свързва с автомобила, който преминава по изследвана повърхност.

Експериментът показва, че в голяма част от случаите листата са не по-малко хлъзгави от замръзнал сняг. Коефициентът на триене (плъзгане) се измерва в µ (мю) – колкото по-хлъзгаво, толкова по-ниски са стойностите. По време на изпитанията се оказва, че коефициентът на триене достига 0,3-0,4 мю, колкото е при движение по покрит със замръзнал сняг път.

 „Това може да се разглежда като забавен експеримент, но изводите от него са напълно сериозни – коментира Еди Кастил, инженер от европейското подразделение на Ford. – Повечето хора са наясно, че трябва да намалят скоростта при движение по сняг, но малцина го правят, когато стъпят върху настилка, покрита с паднали листа. А те са не по-малко хлъзгави и съответно не по-малко опасни”.

Снимка: Motor
 

Тагове: ford
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Студентка ( преди 5 години )
    Пълни глупости...
  • #3
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Властите да се сезират и да въведат и есенни гуми за листа! :D
  • #2
    6 rate up comment 1 rate down comment
    един там ( преди 5 години )
    Ако тръгне да се пързаля МПС-то подайте рязко газ, за да могат гумите на водещите колелета да разкарат листата и да захапят асфалт и така с по-добро сцепление и ползване на волана да избегнете завъртане или излизане от лентата и платното
  • #1
    7 rate up comment 0 rate down comment
    един там ( преди 5 години )
    Много е опасно, ако сте с мотор. Няколко пъти съм бил на косъм да падна заради листа през есента. Просто в един момент колелетата губят сцепление и само бързата реакция и късмета могат да ви спасят. С кола не е така фатално в повечето случай, но с мотор повярвайте е много опасно. И с кола и с мотор съвета ми е да не правите резки маневри, рязко подаване на газ и леко боравене със спирачката. Особено в завой не ползвайте никога спирачка. Направете си така сметката,че да влезете и излезете без сп.