IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Париж спира старите дизели от догодина

През 2030 там вече няма да има коли с двигатели с вътрешно горене

Париж спира старите дизели от догодина

Битката на Париж срещу замърсяващите дизели навлезе в нов етап тази седмица, след като френската столица забрани достъпа на коли, надхвърлили 20 години в града и заобикалящите го части. Това беше гласувано тази седмица от градския съвет.

Париж спира старите дизели от догодина

Ограничението влиза в сила от 1 юли догодина и обхваща дизелови коли, произведени преди моделната 2001 година. Забранената територия включва Париж и 79 общини, обхванати от околовръстното шосе А86.

Според френския вестник Le Figaro това решение ще засегне около 800 000 коли, като все още няма обявени мерки за това какво ще се случи с тези коли, като се очаква дилърите на големите автомобилни марки да предложат на клиентите схема за изкупуването им срещу покупка на нов автомобил.

Париж е най-напред в Европа в битката със старите дизели. Догодина влиза забраната на колите отпреди 2000 година, а след това – през 2021 година ще влезе в сила още една забрана, която ще обхване дизелите, произведени между 2001 и 2004 година.

После ще има забрани и за бензинови автомобили, като идеята е, че през 2030 година в Париж не би трябвало да има автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Освен Париж и Франция, строги мерки срещу дизелите се взимат още в Германия, Италия, Испания, Мексико и Гърция, като южната ни съседка планира забрана на дизеловите коли от 2025 година.

0 от 500
  • #13
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всички големи градове в Европа заприличаха на клоаки заради емигрантите и "умната" им политика да ги пускат. То и в центъра на София вече е пълно с разни тъмни субекти. Донякъде добре че не сме много привлекателни за оставане иначе щеше да се напълни и тук.
  • #12
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хахаха сетила се Мара да се побара. Столицата им на франсетата е заприличала на помийна яма и по центъра трябва да ходиш с маска на лицето. Доста хора го правят между другото особено в час пик, макар там цял ден да е час пик и цял ден да е едно огромно задръстване. Пълна трагедия е. Преди 2 г.ходих за последно и бях ужасен. София е направо чист град пред Париж. А в централната част колко тъмни субекти, клошари и наркомани видях не е истина просто. Няма нищо общо с онзи Париж от преди 15 г.
  • #11
    4 rate up comment 8 rate down comment
    Силистренски джамбаз ( преди 5 години )
    Карайте ги насам...
  • #10
    16 rate up comment 12 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Трудно мие да проумея човек колко трябва да е излязъл от гората за да предпочита да си кара колата на олио,оцет или пелети,да му пуши,трака,вибрира,да сменя дюзи и турбо вместо да си купи един съвременен автомобил- хибрид или ел.автомобил,където поддръжката ти е минимална,опростени са,безшумни,здрави,приятни за каране,бързо ускоряват. Какъв аграр трябва да си да предпо1етеш пред тази алтернатива да караш тракаща като трактор кола ,която пуши и вибрира като парен локомотив от 19 век???!!!
  • #9
    12 rate up comment 6 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ти имаш доста далновидно мислене,не си продавай дизела. Напук на целия свят. Все пак в този свят има *** и прогресивни хора. Ако всички бяха кухи *** като още щяхме да яздим коне и да се возим на парни локомотиви.
  • #8
    10 rate up comment 12 rate down comment
    Aлекс ( преди 5 години )
    Споко, пичове, не си продавайте дизелите. Всичко е една голяма манипулация. Защо никой не казва нищо за камионите, локомотивите, самолетите, корабите....? А за германските тецове на въглища??? Ще минат няколко години и ще прочетете за "революционно" откритие, че дизелите могат да работят и с олио.
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    пушек ( преди 5 години )
    Значи дори във Франция още няколко години мога да си карам дизела. И кво, колко още в БГ!
  • #6
    11 rate up comment 8 rate down comment
    Фолк без фолксваген ( преди 5 години )
    Ще забранят чушки. То ако ставало само със забрани. Първо трябва да има алтернатива. А ние първо трябва да забраним печките и камините и после да забраняваме ДВГ.
  • #5
    11 rate up comment 11 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не бързайте да потривате ръце за евтини дизели нов внос! Съвсем скоро те ще бъдат нарязани за скрап!България също ще забрани двигателите с вътрешно горене тъй като ще бъде приет нов еко закон за цяла Европа и нашите политици ще бъдат принудени да го подпишат. Просто още не са го обявили официално но програмата си я има на сайта на ЕК и ООН.След няколко години ще могат да се регистрират само електрички и хибриди.
  • #4
    19 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    като гледам френския национален отбор до тогава арабските с хамилите ще се разхождат по шансделизе