IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои джанти са по-здрави - алуминиевите или стоманените? (ВИДЕО)

Отговорът изглежда очевиден, но разликата между двата вида е стряскаща

Кои джанти са по-здрави - алуминиевите или стоманените? (ВИДЕО)

Използвайки хидравлична преса, ентусиасти тестваха здравината на джанти, изработени от различни материали. За щастие, те се сетиха да запишат процеса на видео, така че всички да му се порадват.

Кои джанти са по-здрави - алуминиевите или стоманените? (ВИДЕО)

Почти всеки шофьор най-малко веднъж е огъвал джанта, влизайки в малка или по-голяма дупка по родните пътища. Автомобилните производители и особено дилърите винаги с гордост посочват дали даден модел се предлага с алуминиеви джанти, като твърдят, че въпреки по-ниското им тегло, те са по-здрави.

Youtube каналът Hydraulic Press Channel, чиито създатели редовно премазват нещо с хидравлична преса, този път се заеха с автомобилни джанти. Под пресата бяха поставени две стоманени и две алуминиеви джанти, всички с гуми. Резултатът бе предвидим, но разликата е доста стряскаща. За да се счупи алуминиевия диск, бе нужен натиск от 20 тона, а за стоманения достатъчни бяха само 10 тона.

 

0 от 500
  • #12
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Коментар_Z ( преди 5 години )
    Да ти преведем : некомпетентно лице, уверено в неговата компетентност и не се опитва, да се учи и да се развива.
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Коментар_Z ( преди 5 години )
    П.П. Какви алуминиеви дискове те гонят....hahahahahaЛамер
  • #10
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Коментар_Z ( преди 5 години )
    Два реда бе брат, не ти трябват супер много време и умствен капацитет да редактираш преведената статия.
  • #9
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да бе чакай ти свиването на стоманената джанта да ти щади окачването. Алуминиевата се скапва при двойно по голямо натоварване. Тоест при повечето случаи в които стоманената се всива на алуминиевата и няма но. Ако се стигне до там да се счупи то явно удара е доста силен и явно не само джантата ще замине. При същия удар със стоманена няма да е по добро поюожението
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    =================== ( преди 5 години )
    Ееее анонимни ти с ниско профилни гуми и с метални джанти пак ще имаш проблеми
  • #7
    2 rate up comment 4 rate down comment
    Apollo11 ( преди 5 години )
    Мда..добре, здрава е алуминиевата, но за ежедневна кола, металната со е идеалка! Криви се, като поема целия удар и запазва в пъти повече окачването;Предпочитам да сменя джанта (и гумА) особено на пътя, отколкото части по окачването (или репатрак да ме махне от пътя)Така че, за моите цели,само за единия кеф да имам ал.джанти- не,мерси!
  • #6
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Този тест не показва абсолютно нищоНатиска си прилага постепенно, докато в реални пътни условия като треснеш дупка която не можеш да избегнеш или не си видял енергията от натиска натоварва рязко джантата и в повечето случаю алуминиевата се пръзка изведнъж докато стоманената си огъва и запазваш минимален контрол над колата
  • #5
    10 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Представям си как при реална експлоатация гумата бавно се притиска към дупката/бордюра.Сложете някоя по-ниска гума и се праснете в бордюр си 20 км/ч - с двата вида джанти. Да видим коя ще се огъне и коя ще се пукне!То и на теста се видя - желязната се сгъна на хармоника, алуминиевата се счупи на части.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Русия ( преди 5 години )
    Алуминиевите са здрави но са крехки.
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    GTE ( преди 5 години )
    Има алуминиеви джанти куча марка, които са стряскащо чупливи. Направо се пръскат. Иначе марковите алуминиеви, при минаване през остра дупка могат и да откъртят парче асфалт или бордюр, например на OZ racing.