IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Мъск си купи акции на Tesla за 10 млн. долара

През следващата седмица той ще плати още 20 млн. за ценни книжа на компанията

Мъск си купи акции на Tesla за 10 млн. долара

Генералният директор на Tesla – Илон Мъск, е купил акции в своята фирма за 9,997 млн. долара, а през следващата седмица ще придобие ценни книжа за още 20 млн. долара, съобщава CNBC.

Мъск си купи акции на Tesla за 10 млн. долара

Милиардерът е закупил акциите на пазарната им стойност към момента, като това е част от договорката му с Комисията но ценни книжа и борси на САЩ, която го обвини в мошеничество. Двата нови пакета няма да повлияят съществено на общия брой акции в ръцете на основателя на Tesla. Той притежава около 10 млрд. при пазарна капитализация от 50 млрд., тоест около 20%.

Тези плащания последваха глобите от по 20 млн. долара, които бяха наложени на Мъск и на самата компания. Шефът на Tesla беше обвинен и разследване за заблуждаане на инвеститорите, след като обяви, че ще изкупи всички ценни книжа на компанията и ще я превърне от публична в частна. Мъск дори посочи сума, която ще плати за всяка акции – 420  долара.

Бизнесменът беше обвинен, че по този начин е повлиял на цената на акциите, тъй кто не разполага с нужния капитал за тяхното купуване. Затова се наложи той да сключи споразумение с Комисията. Тази договорка заедно с финансовият отчет на компанията за третото тримесечие на годината (в него фирмата обяви, че е на печалба) доведоха до повишаването на цената на акциите с 9%.

Сега Мъск трябва да напусне поста си на председател на Съвета на директорите на Tesla, като крайният срок за това е 13 ноември. Милиардерът няма да може да заема тази длъжност през следващите 3 години.

Снимки: Tesla

Тагове: tesla
0 от 500