IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как изглежда и работи първият автомобил в света (ВИДЕО)

Творението на френския инженер Кюньо бие с над век автомобила на Бенц

Как изглежда и работи първият автомобил в света (ВИДЕО)

Когато говорим за първата кола в света, имаме предвид Benz Patent-Motorwagen ("Патентованият автомобил на Бенц"). Това е първата в света кола с двигател с вътрешно горене, създадена от германския изобретател Карл Бенц през 1886 г. В действителност обаче, първата самоходна машина е построена от френския инженер Никола-Жозеф Кюньо. И прилича на вестител на края на света.

Как изглежда и работи първият автомобил в света (ВИДЕО)

Неговот изобретение Fardier à vapeur (което може да се преведе като "парна платформа") е по-скоро камион в съвременния смисъл, отколкото кола. Или по-скоро триколка, отколкото кола. Или по-скоро  експлозия във вана, отколкото кола. Тоест, това едва ли е кола, но все пак се брои за такава.

Всъщност, това е триколесна платформа с прикрепена към нея огромна печка, в която се изгаря горивото (дърва), което задейства бутало, въртящо колелата. Колата се движи със скоростта на пешеходец - около 3 км/ч., бълва чудовищни кълба пушек и изисква постоянно зареждане с гориво.

Въпреки всичко обаче, това си е наистина първият автомобил в света. И си заслужава да се отдаде почит на френския инженер, защото я създава над сто години по-рано от немския си колега - през 1769 г.

 

0 от 500
  • #3
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хаха, изнасях експозе на тема първите автомобили и поне 1/4 от него беше за това творение. Първо да кажа, авто(сам)и мобиле(движение)от къде идва думата. Първите са ги измислили още древните елини, които са слагали платна на триколки и са се движили по пясъка с тях, но без вятър не става. После идва франсето с неговата парна машина. Най-интересен е факта, че когато я подкарва за сефте, още не е очаквал, че ще проработи и затова допуснал пропуск, не е мислил за спирачки, та спира в една къща :))
  • #2
    3 rate up comment 10 rate down comment
    Франсоа ( преди 5 години )
    Тогава французите са умеели.По-хубав е от последен модел рено.
  • #1
    11 rate up comment 19 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    То е ясно че французите са преди германците между другото първият ДВГ не е на Ото както и първият Дизел не е на Дизел но немците си ги преписват.Да си придават важност.Както и да е немската авто промишленост е пред закриване.А па при електричките изобщо ги няма.