IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли? (ВИДЕО)

Автономните машини са изправени пред сложни морални дилеми

Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли? (ВИДЕО)

Медицинската лаборатория на Масачусетския технологичен институт обяви резултатите от продължило 2 години изследване. Проектът се казва Moral Machine (морална машина) и трябва да даде отговор на някои основни въпроса. Основният от тях „какво решение трябва да вземе безпилотния автомобил в ситуация, в която се налага да избира между това да блъсне пресичаш пешеходец или да избегне удари, но подложи на риск живота на возещите се в колата пътници?”

Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли? (ВИДЕО)

Учените са разиграли стотици различни сценарий, различаващи се по броя на хората в автомобила и на пешеходците. Те са разиграни пред милиони хора в 233 държави, като в крайна сметка са получени 40 млн. различни отговора. Съответно от тях са направени любопитни изводи.

Кого ще нараняват бъдещите безпилотни коли? (ВИДЕО)

Основното в случая е, че безпилотният автомобил не знае на каква възраст и от какъв пол са както хората, които превозва, така и тези, които пресичат пътя. При един от сценариите, в автомобила се возят двама възрастни с дете, престъпник и куче. В същото време пътя пресичат бездомник, куче, жена-лекар и бизнесмен, и колата трябва да вземе решение коя от двете групи да жертва.



Във всеки един от конкретните случаи автономният автомобил трябва да вземе решение, което за човек би било доста трудно. Учените обаче са категорични, че преминаването към безпилотни превозни средства със сигурност ще доведе до подобни ситуации. И ако хората наистина искат да предадат управлението на компютрите, те ще трябва да се замислят сериозно.

Снимки и видео: MIT Media Lab, Motor Trend
 

0 от 500
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    топчо с Ъ ( преди 5 години )
    абе... не е най-интелигентното морално уравнение...ако се спазва правилника за движение - 50-90-140 и при намалена видимост по-малко, няма как да караш в града с такава скорост, че да не видиш пешеходец и да трябва да избираш м/у такъв сценарии.Още повече, че до 64км/ч в кола вече се оцелява!Ае със здраве, морален казус без подплата.
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    и къде е новината?
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И кво? Безпилотниците ще прелитат през пешеходни пътеки ли? А това с професията на пътници и пешеходци, съответно необходимост за живот, е мега хипер супер малоумно. Все едно сега шофирайки преценяваш кого да отнесеш. Пълни глупости от хора живеещи в една теоретична вселена.
  • #2
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И на мен ми чезнат коментари, но това е демокрация и цензурата е на по-високо ниво дори от комунизма.Уж се борихме за свобода на словото, а всъщност е доста по-страшно. Всичко се следи, подслушва, записва и цензурира. И каква е раликата от лошият комунизъм питам?! Никаква!А ти тинтирит си толкова ку-хо парче, че изобщо не трябва да ти се дава да имаш достъп до интеренет! Първо се излекувай и чак тогава!
  • #1
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Хах... и какво толкова казах, че някой се засегна и коментара изчезна? Да не съм излъгал?!!