IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко автомобила са нужни на един човек?

Вижте някои от най-големите и най-интересни колекционери

Колко автомобила са нужни на един човек?

Някои събират марки, други монети, а трети – автомобили. Представяме ви едни от най-големите и най-впечатляващи колекционери на коли в света.

Султанът, който няма къде да се вози

Най-знаменитата частна колекция е тази на султата на Бруней – Хасанал Болкия, чиято страст към автомобилите е толкова известна, че някои производители – като Mercedes-Benz, например, произвеждат за него специални модели

Колко автомобила са нужни на един човек?

По скромни сметки, в колекцията на султана има над 3000 автомобила на обща стойност 1 млрд. щатски долара. Една от най-скъпите е направеният по поръчка  Rolls-Royce Silver Spur Limousine, декориран със злато. В гаража на владетеля има и десетина модела на Ferrari с десен волан.

Интересното в случая е къде султанът успява да кара тези коли. Площта на Бруней е 5800 кв. км, а пътищата в азиатската държава са с обща дъжина от 2500 км, като не всички са в отлично състояние, което е задължително за тези автомобили.

Шейхът на дъгата

Арабският шейх Хамад бин Хамдан ал Нахайян не кара своите коли. Той е създал специално за тях музей в пустинята, до който се стига да 45 минути пътуване с кола от Абу Диаби. Шейхът е известен не толкова с броя автомобили – около 200, колкото с тяхното разнообразие.

Колко автомобила са нужни на един човек?

Най-известният факт за колекционера е, че той сам се нарича „Султан на дъгата”, тъй като специално за него Mercedes-Benz прави 7 автомобила – всеки един от тях е в някой от цветовете на дъгата. Има и малък Mini Cooper, при който 7-те цвята се комбинират.

Шейхът разполага и с „дом на колела”, който е оборудван с 4 спални (едната с камина). Тази машина дори се движи, като е оборудвана с мотор с 300 к.с. Посетителите в музея могат да видят още няколко екстравагантни Jeep Wrangler и всъдеходен Ford Mustang.

Има и две машини на Nissan – едната с 6, а другата – с 8 колела, както и няколко класически автомобила. Сред тях е  Rolls-Royce Phantom, на който през 1970 г. се е возила Кралица Елизабет II при посещението си в Дубай.

Скромният водещ от NBC

В сравнение с шейха и султана, американският актьор и водещ Джей Лено, който стана световна знаменитост с шоуто си в NBC, е доста скромна личност. Неговата колекция се състои от 136 автомобила и 90 мотоциклета на обща стойност 50 млн. долара. Лено обаче демонстрира отличен вкус, като машините се избират доста внимателно.

Колко автомобила са нужни на един човек?

През 2017 г. тв-водещият стана първият в света собственик на новия Ford GT, който излиза в ограничена серия. В колекцията на Лено има и Stanley Steamer от 1906 г. – парна машина, направена от дърво. Тя е доста подобрена, като развива 65 км/ч.

В гаража на актьора може да бъде открит и Fiat Topolino от 1937 г., който е в чудесно състояние, тъй като предишният му собственик го е съхранявал в...хола на дома си.

Руският пророк

Сред най-известните колекционери на автомобила попада и руснакът Дмитрий Ломаков, който разполага със 130 автомобила. Той започва да ги събира през 60-те години на миналия век, а през 90-те открива пърия част музей на автомобила в Русия.

Колко автомобила са нужни на един човек?

Най-ценната машина в колекцията на Ломаков е Mercedes-Benz 540 SKL от 1936 г. – двуместен кабриолет, от който е произведена само една брой. Според руснака, това е и най-скъпият Mercedes в света. Има още и Horch-853 от 1935 г., който е принадлежал на Херман Гьоринг.

Когато автомобилът е в кръвта ти

Подобно увлечение има и Кен Лингенфелтер – собственик на музей в Брайтън, щата Мичиган. В него има 50 уникални автомобила, които обаче няма как да бъдат видени от простосмъртните. Просто музеят се отваря само за корпоративни събития и за сбирки на автолюбители.

Колко автомобила са нужни на един човек?

В колекцията на американеца влизат Bugatti Veyron, Lamborghini Revention, десетина коли на Ferrari, както и известния с „космическия” си дизайн Vector M12 от 1996 г.

Снимки: Twitter, Instagram
 

0 от 500
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    С изключение на шейховете които трупат безцелно еднакви коли и след това ги зарязват, такива колекционери са от най-богатите хора, те запазват както автомобилна история така и история на останалите изкуства, и я предават на следващите поколения, вместо всичко да бъде претопено и да изчезне.