IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ивайло Иванов за АUTOMOTIVE FORUM & EXPO SOFIA – дългоочакваното събитие в автомобилния бранш!

Ивайло Иванов за АUTOMOTIVE FORUM & EXPO SOFIA – дългоочакваното събитие в автомобилния бранш!

Броени часове ни делят от първото издание на АUTOMOTIVE FORUM & EXPO SOFIA. Специализираното събитие за автомобилни технологии и следпродажбен сервиз е първото по рода си у нас и ще се проведе в рамките на 4 дни. Малко преди официалния старт на събитието разговаряме с управителя на „Интер Експо Център” Ивайло Иванов, който ще сподели повече подробности за АUTOMOTIVE FORUM & EXPO SOFIA.

Ивайло Иванов: Ще предложим най-доброто изложение в бранша
Ивайло Иванов, Управител на Интер Експо Център

- От 18 до 21 октомври ще представите първото издание на AUTOMOTIVE FORUM & EXPO SOFIA. Това е едно от най-чаканите изложения в автомобилния бранш. Как дойде идеята за него?

- По идеята и концепцията работихме повече от година и планирахме точния момент за стартиране на едно ново изложение. Организираме го в партньорство с Аутомотив Клъстер България.

До момента фирмите производители и вносители на части за автомобили и камиони, сервизно оборудване, автомивки и т.н. нямаха свое изложение. Някои от тях се представяха по време на Автомобилния салон, но там площите са ограничени и предимство се дава на вносителите на автомобили, а и концепцията, като продължителност и профил на посетителите, е насочена към леките коли.

От друга страна, остарелият автопарк в България изисква по-чести ремонти на колите. Потребителите пък имат нужда да се информират при избор на части, това е важно за техническото състояние на автомобила, както и за безопасността. Ето защо решихме да сглобим всички липсващи, но така необходими звена, за да предложим възможно най-доброто и завършено изложение в бранша.

- Имате подкрепата на Automechanika – водещия световен бранд за автотехнически изложения и най-успешната търговска марка на Messe Frankfurkt. Това е голям успех. Как го постигнахте?

- От две години сме представител на Мессе Франкфурт за България и това сътрудничество ни помага да обменяме опит и ноу-хау. Под марката Automechanika се провеждат около 17 изложения в различни региони по-света, но всички те се организират от Мессе Франкфурт. От няколко години развиват политика да дават подкрепа на изложения в автомобилния сектор, при които не изпълняват ролята на организатори, но смятат съответния пазар за интересен и с потенциал.

Фактът, че нашето изложение получи подкрепата на Automechanika още преди първото издание, както и това, че е единственото събитие, подкрепено от тях в цяла Централна и Източна Европа, ни кара да се гордеем с гласуваното доверие. Вярваме, че партньорството ще е ползотворно и за двете страни.

- Разкажете ни повече за събитието. Какво ще видим в рамките на 4 дни в изложбените зали на Интер Експо Център?

- Преобладаващата част от изложителите са вносители и дистрибутори на водещи световни производители на авточасти и сервизно оборудване.

Но в AUTOMOTIVE EXPO SOFIA участват и български производители на компоненти за автомобилната индустрия, а на изложението ще бъде демонстриран и първият произведен в страната ни брониран автомобил. Гамата от представените на изложението продукти и услуги е много широка и обхваща всичко най-ново от сферата на автотехническото оборудване и следпродажбения сервиз – части и компоненти за леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили, автосервизно оборудване, инструменти и материали, консумативи за техническо обслужване, продукти и оборудване за автомивки и поддръжка, системи за управление на автопаркове и много други.

- Над 80 компании ще представят най-новото от света на автомобилната индустрия и следпродажбения сервиз. От кои държави са участниците и какви иновативни продукти може да откроите сред тях?

- Директните изложители са от България, Италия и Румъния, но на AUTOMOTIVE EXPO SOFIA ще бъдат демонстрирани продукти и услуги на над 170 компании от 23 държави. Най-голяма част от представените страни заемат Германия, Италия, САЩ и Великобритания, но имаме представители още от Австрия, Австралия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Полша, Сан Марино, Тайван, Холандия, Украйна, Финландия, Франция, Швейцария, Швеция, Южна Корея и Япония.

Акцентите сред експонатите са много. Ще покажем система за защита на автомобилната гума, която удължава живота на гумата, поддържа функционалността ѝ, намалява вредните емисии, разходите за гориво и поддръжка на автомобила. Интересна е също автоматизираната безконтактна автомивка, която осигурява икономия до 60% за електричество и 50% за вода в сравнение с ръчното почистване. Ще бъде представена мобилна бояджийска камера, на която са необходими само 30 минути за пускането ѝ в експлоатация, както и машина за водородно вътрешно почистване на двигатели, която дава възможност за премахване на карбоновите отлагания, саждите и нагарите без разглобяване на двигателя.

Посетителите ще могат да се запознаят още с продукт за дистанционна диагностика за товарни автомобили, който извършва  постоянно наблюдение на статуса на превозното средство и осигурява дистанционен достъп до настройките и адаптациите на автомобила. Гостите на изложението ще могат да научат и какво е нужно за трансформирането на един ван в мобилна работилница, съобразно изискванията и потребностите им, свързани с типа дейност, която упражняват. За любителите на тунинга ще бъде демонстриран за първи път нов цялостен проект от Япония – автомобил Datsun 280Z, реставриран напълно и преобразен във Vilner стил.

Новите технологии също ще бъдат застъпени на изложението – например посетителите ще могат да получат подробна информация за автоматизираната система за спешни повиквания eCall, която подава незабавен сигнал в случай на инцидент и намалява времето за реакция на спасителните екипи. Ще бъдат представени още интелигентни транспортни системи и GPS системи за контрол на автопаркове. Бъдещето на автомобилната индустрия са електромобилите и на изложението ще може да се види и бързозарядна станция. Посетителите ще имат възможност да се възползват и от тест драйв на електромобили, а специално за изложението ще пристигне и болид от Formula E.

- Освен изложбената част събитието ще представи Международна конференция, Кариерни дни и B2B срещи. Споделете малко повече за тях.


- AUTOMOTIVE FORUM SOFIA е дългоочаквано събитие за сектора и ще събере български и чуждестранни участници с дейност, свързана с автомобилната индустрия. Форумът ще се състои от: Automotive Conference – с участието на мениджъри на международни компании и техните представители в България, Automotive Meetings – място за срещи на глобални производители на оригинално оборудване и доставчици от всички нива, и Automotive Carеer Days – за специалистите от сектора и всички желаещи да развиват кариерата си в областта на автомобилната индустрия.

Освен съпътстващите форума и изложението събития, посетителите ще имат възможност да се включат и в допълнителни активности като безплатен семинар-обучение, посветен на акумулаторните батерии. На семинара всеки заинтересован ще разбере защо знанията ни за зареждането на акумулатори вече са непълни и остарели и какви са новите трендове в тази насока. На специално обособена зона със симулатори пък Българската федерация по автомобилен спорт ще извършва демонстрации, свързани с пътната безопасност.