IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Прокурори нахлуха в Opel

Компанията изтегля 100 000 коли с манипулирани дизелови двигатели

Прокурори нахлуха в Opel

Германската прокуратура е провело обиски в централата на Opel в Рюселхайм, както и в офиса на производителя в Кайзерслаутерн. Акцията е заради подозрения за манипулиране на резултатите за вредни емисии на двигателите, произвеждани от компанията, обяви говорител на полицията.

Прокурори нахлуха в Opel

Малко след това германското министерство на транспорта съобщи, че ще поиска изтеглянето на 100 000 автомобила Opel във връзка с разследването. Оказва се, че службата за контрол на превозните средства (KBA) е открила през 2015 г. четири софтуерни програми, способни да променят данните за отделени вредни емисии. На компанията е наредено да ги премахне от автомобилите си.

„След като в началото на 2018 г. откри пето устройство, което според КВА е незаконно, в момента се провежда официално разследване с цел налагане на задължително изтегляне за моделите Cascada, Insignia and Zafira“, се казва в изявлението на KBA.

От Opel посочиха, че сътрудничат на властите, но не могат да коментират подробности от разследването. Автомобилите, които трябва да бъдат изтеглени, са с дизелови двигатели, отговарящи на стандарт Еuro6.

Транспортното министерство обаче твърди, че е автомобилният производител е забавил действията си във връзка с разследването. Властите също така допълват, че KBA е съобщила на прокуратурата във Франкфурт за наличието на софтуерното устройство още през април.

Концернът PSA Group, която е собственик на марките Opel и Vauxhall, отказа коментар. Моделите Insignia, Zafira и Cascada са разработени по времето, когато двете компании все още бяха собственост на General Motors, който ги продаде на PSA Group през 2017 г.

От Opel още признаха през 2016 г., че моделът Zafira съдържа софтуер, който при определени обстоятелства изключва системата за отработени газове.

Снимка: архив „Ройтерс”.
 

Тагове: opel
0 от 500