IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Кратко и ясно за петте нива автопилот

Когато настъпи петото, машините ще могат да празнуват победата си над човека

Кратко и ясно за петте нива автопилот

Само си помислете колко спорове се водят около безпилотните превозни средства! Някои ги смятат за страхотна идея и са убедени, че скоро ще наводнят целия свят. Други обаче наричат автомобилния автопилот опасна технология, която никога няма да успее да замести човека.

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Всъщност, реалната ситуация може би не е толкова проста и истината, както винаги, е някъде по средата. За да развие лично отношение към автономното шофиране, човек трябва да знае някои основни неща. Едно от които е да разбере различните нива на автопилота. Още повече, че по улиците вече срещаме автомобили, в които присъства определено ниво на безпилотност. А близко бъдеще тези коли ще стават все повече.

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Класификацията на нивата на автопилот е разработена от Американското дружество на автомобилните инженери (SAE International), наречена скалата на SAE. За първи път тя е публикувана през 2014 г. Първо, класификацията е приета от Министерството на транспорта на САЩ, а след това и от ООН. Сега тази скала е общоприета. Ето кои са петте нива на автономното управление при автомобилите според нея.

Ниво 0 - "без автоматизация"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Къде се среща: в старите автомобили не можеше да става и дума автоматиката да помага на човек.

Функции на автоматизацията: няма такива, всичко се прави от човека. Предупредителните сигнали и автоматичната система за аварийно спиране не се считат за автоматизация, но са част от нулевото ниво на автономия.

Ниво 1 – "без крака"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога се появи: в края на 90-те години при Mercedes-Benz, след което бе усъвършенствано от Honda.

Къде се среща: във всеки автомобил, който има адаптивен круиз контрол, система за предупреждение за напускане на лентата на движение или система за подпомагане на паркирането. Сега основната част от произвежданите коли са именно с първо ниво на автономия.

Функции на автоматизацията: автоматиката вече не само уведомява водача, но и се намесва в управлението и оказва помощ. Сред тях са: адаптивният круиз контрол - поддържа безопасно разстояние от колата отпред, забавя и ускорява автомобила, когато пътната обстановка налага това; парктроникът - активна система за сигурност, особено ефективна на заден ход, при тесни пространства, в тъмната част на ден; системата за предупреждение за напускане на лентата на движение - помага в случай на умора на водача. Изброените системи оказват помощ, но не поемат управлението от човека.

Ниво 2 – "без ръце"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога се появи: през 2017 г.

Къде се среща: в моделите Tesla Model S, Mercedes E-Class, BMW X3. Днес това са най-иновационните технологии, прилагани в серийните автомобили. Автопилотът на Tesla, Volvo Pilot Assist, Audi Traffic Jam Assist са само някои от примерите за автономните възможности на Ниво 2.

Функции на автоматизацията: При второ ниво автопилотът сериозно контролира автомобила, ускорява, спира и управлява. Но! Въпреки че това ниво на автономия се нарича "без ръце", това не означава, че водачът може да легне да спи. Той трябва да е готово да се намеси в управлението по всяко време, защото автоматичната система не винаги правилно реагира на пътната обстановка.

Ниво 3 - "без очи"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога ще се появи: обещават, че това ще стане през 2019-2020 г.

Къде ще се среща: очаква се в Audi A8 през 2019 г.

Функции на автоматизацията: при трето ниво на автономия автомобилът понякога ще поема пълната отговорност за управлението. Всъщност, това е използването не само на лидари, радари, камери и сензори, но и на изкуствен интелект. Контролът от страна на човека обаче все още е задължителен. Да си играеш на смартфона или да спиш не може.

Ниво 4 - "без внимание"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога ще се появи: засега не е ясно

Къде ще се среща: никой производител още не е обявил

Функции на автоматизацията: напълно самостоятелен автомобилен автопилот, който поема управлението. Предполага се, че с това ниво на автономия, например извън града, водачът ще може да спи, да чете книга, да гледа филм и др. Колата ще бъде управлявана от автопилота при определени условия, а в по-трудни ситуации (в града, при задръствания) контролът ще трябва да бъде поет от човека.

Ниво 5 - "без водач"

Кратко и ясно за петте нива на автопилота

Кога ще се появи: засега не е ясно

Къде ще се среща: никой производител още не е обявил

Функции на автоматизацията:
напълно автономен автомобил, който няма да има никаква нужда от водач и уреди за управление. Когато това стане, машините ще могат да празнуват победата си над човека.

0 от 500
 • #11
  2 rate up comment 0 rate down comment
  Лудория ( преди 1 година )
  D12, прави си. За всичко си прав - допускам, че това твое писание си е един самоанализ. Чудесен се е получил. Поздравления!
 • #10
  0 rate up comment 2 rate down comment
  D12 ( преди 1 година )
  Толкова неграмотни,лениви слабоумни луди едва ли мгоат да се съберат на едно място.Писал софтуер..я ни го покажи да го видим.Аз па работя с комщтър от първата мишка,и кво.Ше се образовал,дааа с таблетите едно образование кипи,майко мила.Не знаят какво е рало,какво е репарация,..щел да се образова.Мозъчни лентяй.Псевдо учените дори не знаят как работи мозъка..интеуект ше правел,па го и натресат на обществено обасна дейност като МПС -тата.толкова джендерия..уплах.Стана епидемия.
 • #9
  2 rate up comment 2 rate down comment
  Лудория ( преди 1 година )
  излишни твоите умения. Защото занапред предвижването от точка А до точка Б не трябва да изисква много умения, а времето прекарано в гледане на светофар, чакане в задръствания, търсене на място за паркиране, трябва да бъде използвано за нещо по-добро - време за образоване, за четене, дори и за поспиване. Надявам се да ме разбереш.
 • #8
  2 rate up comment 3 rate down comment
  Лудория ( преди 1 година )
  Тинтири-минтири, имаш много интересен светоглед. Направо не можеш да си измъкнеш главата от мястото, от където излизат ***... то затова и не трябва да е светоглед де... За мен също е много лесно да управлявам автомобил, ама също така е лесно да пиша софтуер и да чета научна литература, но допускам, че при теб надали е така. Ето това трябва да ти покаже, че елементарното разсъждение щом за мен е лесно, значи и за другите ТРЯБВА да е така не е вярна. Затова еволюцията върви напред и ще направи
 • #7
  10 rate up comment 1 rate down comment
  Случайно минаващ ( преди 1 година )
  Я как местната кандидат-мутра оре на място, че колите ще са без шофьори и няма да има кой да го пуска заради "лошият" му поглед и 10 гошната А8-ца хахахах. Щото на автопилота му дреме за кой се мислиш и к'во караш - ще си те остави да си висиш в насрещното и ще трябва да се научиш, че не си повече от останалите участници в движението :) И най-накрая движението ще вземе да се оправи и няма да се хабят нерви с такива ***
 • #6
  2 rate up comment 5 rate down comment
  Нивомер ( преди 1 година )
  Нива 1 и 2 са лесни и постигнати. 3 е почти готово. До 2-3 години ще имаме и ниво 4. Ниво 5 ще имаме след още 100 години.
 • #5
  2 rate up comment 11 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 1 година )
  Бля-бля в белите държави мутрите не се редят! този ти пример само показва колко ти е изкълчено мисленето! И не ми давай влакчета движещи се по релси за пример! смешковци!
 • #4
  2 rate up comment 14 rate down comment
  Тинтири-минтири ( преди 1 година )
  хах... *** - зададох ти прост въпрос ти пак ми възхваляваш таралясника на Мъск, който вече десетки пъти РЕГИСТРИРА ОПАСНОСТ - НО НЕ ПРЕДПРИЕМА ДЕЙСТВИЯ! Очевадно недостига на интелект е при вас, щом ви трябва изкуствен, за нещо толкова елементарно като да си караш колата... следваща стъпка е нещо изкуствено да се грижи и за половия живот на жените ви... ама кво ли ви па пука...
 • #3
  16 rate up comment 1 rate down comment
  Бля-бля ( преди 1 година )
  То сега автономията на самолетите е около ниво 3, трябва ти пилот при излитане и кацане и критични ситуации. С нетърпение чакам времето когато мутрите няма да могат да се редят отпред на светофара.
 • #2
  15 rate up comment 3 rate down comment
  Интелект не ти стига ( преди 1 година )
  Интелекта не ти стига за да разбереш какво е изкуствен интелект. Да кажеш, че изкуственият интелект няма никакви практически умения, показва колко си зле в тази област. Например изкуственият интелект на Тесла в момента се обучава от всяка намеса на човека в дейността му, когато очевидно не е направил нещо както трябва. Учи се от грешките си. Учи се от практическият опит на милиони хора - нещо непостижимо за човек.