IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Жадният шофьор е много опасен!

Експертите препоръчват да се пие вода по време на дълги пътувания

Жадният шофьор е много опасен!

Много шофьори предпочитат да не пият вода или други течности преди дълго пътуване, тъй като се притесняват, че ще им се наложи да отидат до тоалетната. А това може да се окаже сериозен проблем, особено ако пападнат в задръстване. Оказва се обаче, че жадният водач е много опасен на пътя.

Жадният шофьор е много опасен!

Изследване на учени от британския Университет Лафбъро разкриват, че игнориране на жаждата от страна на водачите на превозни средства може да има тежки последствия. Те са категорични, че пресъхналата уста и желанието за глътка течност или сок оказват сериозно влияние върху действията на шофьорите.

За целта учените са провели експеримент, в който да участвали 12 мъже. Всеки от тях е имал шофьорска книжка от повече от 2 години. Участниците в експеримента са влезли в ролята на хора, каращи шофьорски курсове и са изпълнявали стандартни упражнения на тренажори. През първия ден са получавали по 200 милиграма вода на всеки час, а на втория ден дозата е намалена на 25 милиграма.

Резултатите са изумителни – през първия ден „курсантите” са направили общо 47 грешки, докато през втория броят им е нараснал до 101, което е съпоставимо с резултата на много уморен заради недоспиване или пиян човек зад волана.

Изследователите отбелязват, че заради обезводняването при шофьорите се получава слабост, умора, болки в главата и дезориентация. Водачът започва да губи концентрация, реакциите му се забавят и той бързо се уморява. А всичко това го прави особено опасен на пътя.

Снимка: YouTube


 

0 от 500
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Anonim ( преди 5 години )
    Най-опасен е шофьора с разстройство, който бърза да си стигне до у тях ;)Това е непредолима сила, движеща се с неограничена скорост.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Не доктора ( преди 5 години )
    Винаги съм се изненадвал колко много вода пия докато шофирам на дълъг път. за 12 часа 2-3 литра не ми стигат. Въпреки, че стоиш на едно място без да превидно израсходваш много енергия.
  • #4
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Доктора ( преди 5 години )
    Кво говорите бе, вие сте по-грамотни за колите си, отколкото за собствените си тела! Кво става на кола без антифриз? Прегрява!Кво става със сгъстена кръв от непиене на вода? Трудно се помпа от сърцето, трудно оросява мозъка и ко? Няма кръв в мозъка - няма реакции.И не, чистата вода НЕ може да се замени от сок, бира, кола и ракия. Щото САМО чистата вода е ненаситен разтвор.
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Ироничен ( преди 5 години )
    Очаквайте материал, доказващ, че сексуално незадоволеният шофьор е още по-опасен.
  • #2
    4 rate up comment 5 rate down comment
    NN ( преди 5 години )
    Тия изследвания си ги заврат...на тъмно..да изследват безмозъчните, простите и блондинките.. там да видим какво ще излезне.
  • #1
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    А ако е жаден за бира, нещата съвсем излизат от контрол..