IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Скандална премия за уволнения шеф на Audi

Руперт Щадлер ще получи 7 милиона евро, ако избегне присъда

Скандална премия за уволнения шеф на Audi

Намиращият се в ареста бивш главен изпълнителен директор на Audi Руперт може да получи прощален бонус от VW Group в размер на 7 милиона евро, стига обаче да бъде оневинен за участието му в скандала с вредните емисии на дизеловите мотори на автомобилния гигант.

Скандална премия за уволнения шеф на Audi

Във вторник VW Group официално обяви, че договорът на Щадлер е анулиран с незабавен ефект, тъй като той е възпрепятстван да изпълнява задълженията си. А това е така защото Щадлер е в предварителния арест по искане на прокуратурата от юни насам, тъй като съдът подкрепи мнението на прокурорите, че той може да повлияе на свидетелите по задаващия се процес.

55-годишният Щадлер ще получи 7 милиона евро неустойка за предсрочното прекратяване на договора му, но както поясни вестник Handelsblatt това ще стане, само ако той се размине с осъдителна присъда. Източниците на изданието са от компанията, но засега остават анонимни. VW ще плати на Щадлер и около 1,5 милиона евро, ако той остане на свобода и до декември 2019 година не започне работа в компания, която е конкурент на автомобилния гигант.

В хода на разследването стана ясно, че т.нар. „защитни устройства” на Audi са били създадени през 1999 година, а след това са били използвани в 11 милиона коли, произведени от марките на VW Group в цял свят. През 2015 година в Щатите избухна „Дизелгейт”, когато стана ясно, че там са открити дизели, оборудвани с тези „защитни устройства”, даващи невярна информация при тестове на вредните емисии, а в ежедневна експлоатация, отделящи до 40 пъти повече отровни вещества.

Смята се, че Щадлер не е заподозрян в пряко участие в „Дизелгейт”, но прокуратурата ще се опита да докаже, че по-късно е бил наясно с аферата и се е опитал да скрие важна информация за разкриването й.

Тагове: audi
0 от 500
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Продължавайте да си купувате немски коли и да храните скапание швабски нацита...
  • #3
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Рулетката си тръгна с 20 млн.Този със 7, кво толкова.и това са пари не за добра служба, а пари да си държат устата затворена.Не случайно казват, че ще му ги дадат, ако не го осъдят, т.е. ако не пропее.Чисто и просто немски измамници!
  • #2
    14 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не е нормално в 21-век, коли да консумират в големи количества масло! AUDI са шампиони в тази дисциплина. ФАКТ.
  • #1
    8 rate up comment 0 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Изпотил се е сериозно при пазарлъка човека. Няма лошо. Не е нещо необичайно. В САЩ т.нар. златни парашути са много по-сериозни като суми.