IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Смяната на сезоните влияе зле не само на хората

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

За това, какво трябва да прави един шофьор с автомобила си, е изписано много. Далеч по-малко е казано за това, какво не бива да се прави с него. Още повече, че в момента сезонът се сменя и това се отразява негативно не само на хората, но и на превозните средства.

Не потегляйте със студен двигател

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Колкото по-студено става на улицата, толкова по-лошо е, да се тръгва с незагрял двигател. Някои автомобилни производител вече отричат тази практика, но повечето експерти са категорични – дайта на мотора да поработи около минута на празни обороти, а след като излезете на пътя не бързайте да му давате максимална газ.

Не пропускайте смяна на маслото

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Не сменяйте маслото по-рядко, отколкото ви е препоръчано, дори на това масло, което използвате в момента, да е написано Long Life (дълъг живот). Този надпис подсказва само, че при идеални условия моторът на колата ви може да изкара дори 40 000 км. Но, както е известно, идеални условия няма. Така, че не се притеснявайте да смените маслото и по-рано, особено ако комптърът ви подсети за това.

Не слагайте непоходящо масло

Не слагайте на двигателя си така наречените LowSAPS масла, които съдържат ниски нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра и които са предназначени за автомобили с филтър за твърди частици, ако вашата кола няма такъв. Това, което става за Land Rover или Mercedes, например, може да навреди на друг мотор. Причината е в съдържание на специални добавки в тези масла, които са направени специално за такъв тип превозни средства.

Не търсете най-евтиното гориво

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Когато зареждате, не се ориентирайте по най-ниската цена на гориво. Да, има бензиностанции на по-неизвестни компании, които ще се опитат да ви изкушат, но e твърде възможно от това да пострада автомобилът ви.

Не зачерквйте добавките за масло или гориво

Не зачерквайте с лека ръка рекламираните добавки, които могат да подобрят качествата на маслото или горивото, които използвате. Разбира се, това не се отнася за автомобилите в гаранция, тъй като при тях производителят позволява използване само на добавки, одобрени от него.

Не мийте сам двигателя

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Миенето на двигателя не е за всеки и трябва да се извършва внимателно и от хора, които са наясно с това, което правят. Попаданато на вода под налягане в някой основен блок или агрегат, може да нанесе сериозни увреждения на мотора. И със сигурност този, който го е направил, няма да може да ви помогне с ремонта.

Не чакайте до последно със смяната на гумите


Както заради съображения за безопасност, така и заради икономия на време се подгответе от по-рано да смените летните гуми със зимни. Във всички случаи е по-добре да караше една-две седмици със зимни гуми, отколото някоя сутрин да бъдеш изненадан, когато си тръгнал с летните.

Не влизайте в локвите на пътя

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Валежите през този сезон са нещо обичайно и съответно се образуват локви по пътищата. За някой преминаването през тях може да е доста ефектно, но по-дълбоката вода като нищо ще обърне автомобила ви. И затова няма да помогне дори системата ESP. Впрочем, рязкото охлаждане може да доведе до излизане от строя на катализатора и съответно да се стигне до неговата замяна.
 

0 от 500
 • #11
  1 rate up comment 0 rate down comment
  Уха ( преди 1 година )
  И две от мен: - не пропускайте да зареждате с гориво. - не пропускайте да вървите пеш ако е възможно. - не пропускайте да се возите вместо да шофирате. Айде три!
 • #10
  2 rate up comment 1 rate down comment
  БТК ( преди 1 година )
  В Германия се предлага Авенсис, но не съм виждал по улиците ... за 15 години
 • #9
  4 rate up comment 0 rate down comment
  fan. ( преди 1 година )
  И как да избегнеш локва , когато пътя понякога е малко езеро?!?!? Да я прескоча ли?:)))
 • #8
  5 rate up comment 10 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Авенсис...за тва го няма в Европа ,щото мн.хубав и здрав.Пълен смях
 • #7
  9 rate up comment 7 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Авенсиса го има в Европа драги ми смехурко! Влез в сайтовете на Тойота в различните държави да видиш, че се предлага! И не го спират, а заявиха, че ще го заменят с Камри! Правиш ли разлика между спиране на нещо и замяната му с друго? Не нали! Ами толкова ти е акъла!
 • #6
  8 rate up comment 19 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Авенсис...за тва го няма в Европа ,щото мн.хубав и здрав.Пълен смях
 • #5
  16 rate up comment 10 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Едни ходят в сервизите за обслужване, а други за ремонти предимно. Правиш ли разлика? Два Авенсиса съм имал и единственото нещо което съм правил освен обслужването е окачване. При това на 240 000 км навъртени по родните пътища. Няма да те питам ти за какво влизаш в сервиза, защото Авенсис само на картинка си виждал.
 • #4
  12 rate up comment 9 rate down comment
  борислав ( преди 1 година )
  Не карам немска каруца , а Авенсис ..всеки ходи по сервизите, всичко се разваля .
 • #3
  11 rate up comment 9 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Не е все в сервиза заради гореизложеното, а защото кара немска каруца, която се чупи непрекъснато.
 • #2
  5 rate up comment 5 rate down comment
  112 ( преди 1 година )
  За това ли все в сервиза висиш...