IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

Първият автономен автомобил навърши 50 години (ВИДЕО)

През 1968 г. компанията Continental представя своето виждане за бъдещето

Първият автономен автомобил навърши 50 години (ВИДЕО)

Според специалистите, автономното шофиране е бъдещето на мобилността. Но кога е дадено началото на автономното шофиране? Преди дни се навършиха точно 50 години откакто германската технологична компания Continental представи пред света своята първи електронно управляван автономен автомобил. На 11 септември 1968 година на своята тестова писта Contidrom, пред смаяната публика, германската компания представи автомобил, който се оказа, че е поглед в бъдещето на шофирането.

Първият автономен автомобил навърши 50 години (ВИДЕО)

Повече от 400 медии отразяват събитието със заглавия като „Бъдещето е тук“ и „В завоя с призрак зад волана“. Самото събитие е резултат от проект, чиято първоначална цел е да демонстрира как автомобилни гуми могат да бъдат тествани чрез прецизни научни методи при контролирани условия. Но инженерите на Continental надминават себе си и технически възможното по онова време.

Системите за теста на автономния автомобил през 1968 година са създадени за Continental от Siemens, Westinghouse и учени от технологичните университети на Мюнхен и Дармщат. Самият автомобил е насочван по пистата от кабел на пътя, който генерира магнитно поле, а електронната система на автомобила използва сензори, които засичат дали автомобила е на пистата и автоматично коригира управлението. Създадена с цел да подобри до този момент субективните изследвания на автомобилни гуми, системата използва вградени в автомобила намотки, които засичат магнитното поле, излъчвано от жицата на пътя и по този начин осигуряват прецизен електронен контрол.

Първият автономен автомобил навърши 50 години (ВИДЕО)

Системата за електронно управление е инсталирана на Mercedes-Benz 250 Automatic. Тя включва огромен обем от оборудване като електро-механично управление, електро-механичен регулатор на подаването на газ и радио система за предаване на резултатите – една върхова технология за онова време. В допълнение, калниците и броните са накичени с антени, електроника, а в багажника се намира електропневматичната спирачна система.

Чрез кабел, свързан с автомобила, от контролната станция до пистата изпращат команди за спиране, ускорение или натискане на клаксона. Ползата от тази изцяло нова тестова система бе, че изолира възможността от човешка намеса и в резултат допринася за значително увеличаване на точността на измерванията.

Първият автономен автомобил навърши 50 години (ВИДЕО)

„За нас инженерите, е-автомобила беше като невероятна голяма играчка.“, си спомни Ханс-Юрген Мейер, който преди 50 години бе младият инженер, отговорен за проектирането на измервателните системи. На тържественото събитие на Contidrom по повод годишнината на тестовете тържествени гости бяха трима от главните инженери, които вече са пенсионери. За тях въплъщението на е-автомобила не е модерния електрически автомобил, а техния „електронно управляван автомобил“.

„Когато се качиш в автомобила, непрекъснато чуваш щракането на стъпковия мотор, която управлява волана. За служителите като нас, този автомобил бе ежедневие, но за гостите от целия свят той беше изключително впечатляваща и невероятна гледка - един автомобил, който се движи без своя шофьор. Те видяха, че Continental постига нещо наистина изключително.“

Първият автономен автомобил навърши 50 години (ВИДЕО)

Клаус Вебер, другият инженер от тогавашния отдел „Електроника“, си спомня: „Металът в бетона най-вероятно влияеше на магнитното поле от време на време. Докато колата се движеше в права линия всичко беше наред, но ние се интересувахме особено от страничния аквапланинг – с други думи, как автомобилът се държи в завой на мокра настилка. И тогава, често се случваше внезапно автомобилът да изгуби кабела и да спре. На пистата бяхме вградили и стъкло, под което имаше високоскоростна камера, която правеше 10 000 кадъра в секунда. Целта ни беше да видим как блоковете на протектора на гумата се държат в движение. Кабелът трябваше да бъде положен по такъв начин, че да гумите на автомобила да минават точно над стъклената част на пистата. Това понякога се получаваше и понякога не се получаваше.“

Първият автономен автомобил навърши 50 години (ВИДЕО)

 „Изобретателност, креативност и пионерски дух – всички те са част от ДНК на Continental.”, отбеляза Курт Леман, ръководител на дългосрочната технологична стратегия на компанията. „Днес ние работим за бъдещето на мобилността, така както преди 50 години. И докато тогава магнитното поле от навигационния кабел насочваше автомобила, днес ние използваме компютри в автомобила, сателитна навигация и високо развити системи за асистиране на водача. Тогава в далечното минало един единствен компютър събираше резултатите от електронно управляваният Mercedes, а днес ние свързваме чрез интернет хиляди автомобили.“А какво се случи с първия автономен автомобил от 1968 година? След множество модификации и хиляди тестове, Mercedes Benz 250 Automatic бе бракуван през 1974 година. Днес той продължава да прави обиколки по пистата, но в интернет.

Снимки и видео: Continental
 

Тагове: continental
0 от 500
 • #6
  5 rate up comment 1 rate down comment
  ЧРД ( преди 1 година )
  Айде честито! След още 50 години ще тръгнат и по улиците.
 • #5
  5 rate up comment 0 rate down comment
  чукча ( преди 1 година )
  На автономни модели трябва да се позволява да се движат по пътната мрежа ако могат да издържат изпит така както човек го прави. Може би трябва да и за тях да има форма на "тест на тюринг".
 • #4
  2 rate up comment 2 rate down comment
  чукча ( преди 1 година )
  Щото ти пък си един читател. На чист български език съм обяснил да не се спекулира. Къде видя, че твърд подобно нещо. Да, много иновативно е, но коментара ми е насочен към една неправилна класиикация. Ти, който евентуално имаш СУМПС и си го придобил при определени условия(и след изпит) съгласен ли си да се позволява на компании с умопомрачаващи пазарни позиции да монополизират транспортния сектор по този начин? Изразът "при равни други условия" говори ли ти нещо? Правилата са за всички.
 • #3
  7 rate up comment 1 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  чукча не читател - чукча писател... много иновативно за времето си!
 • #2
  4 rate up comment 9 rate down comment
  чукча ( преди 1 година )
  Автономни автомобили все още няма. Има автомобили с частична автономност на експериментално ниво, които са много далеч от това да заместят човек в РЕАЛНИ условия.
 • #1
  8 rate up comment 2 rate down comment
  Анонимен ( преди 1 година )
  Немците винаги са били напред с технологиите.