IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Continental ще прави гуми от глухарчета

Германската компания извлича специален каучук от корените на растението

Continental ще прави гуми от глухарчета

Германската компания Continental започна последния етап от тестването на технология за производство на естествен каучук от глухарчета в изследователския център Taraxagum Lab в град Анклам. Серийното производство на гуми от този материал е планирано да стартира през 2023 г.

Continental ще прави гуми от глухарчета

Taraxagum Lab е създаден като част от проект за разработване на технология за производство на естествен каучук от корените на глухарче, върху които Continental работи съвместно с Института по молекулярна биология и приложна екология на Университета в Мюнстер, изследователския институт в Кведлинбург и експертите по отглеждане на растения ESKUSA в Паркщетен.

Група изследователи, ръководени от д-р Дирк Прюфер от Университета в Мюнстер, успяха да получат каучук от корените на глухарачта, подходящ за производство на автомобилни гуми, които ще бъдат по-евтине и по-достъпен заместител на естествния, извличан от каучуковото дърво. Специалният вид глухарче бе отгледан в ботаническата градина на университета.

Първите експериментални гуми, направени от иновативния материал Taraxagum German, бяха представени на Международния салон за търговски превозни средства (IAA) в Хановер през 2014 г. Досегашните тестове показаха, че гумите, направени от такъв каучук, не отстъпват от традиционните.

В създаването на центъра в Анклам компанията инвестира 35 милиона евро. Преди няколко дни в лабораторията започна инсталирането на оборудване за извличане на каучук от корените на глухарчетата. Екстракторът с площ от около 50 кв м тежи почти 40 т. Очаква се първият каучук да бъде получен до края на есента.

В Continental смятат, че създаването на "каучукови насаждения" в Централна и Северна Европа ще намали разходите за транспортиране на суровини и емисии на CO2, както и зависимостта на производителите на автомобилни гуми от цените на световния пазар на каучук, добиван от бразилската хевея, която се култивира предимно в тропическа Азия. Сега той представлява от 10 до 30% от целия каучук, използван в производството на гуми. Промишлената употреба на новия по-евтин и достъпен материал на Taraxagum може да започне не по-рано от пет години.

Снимка: Continental

Тагове: continental
0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Winela ( преди 5 години )
    Трябва да пробват и корени от маруля
  • #6
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Факт! ( преди 5 години )
    Няма специален каучук Мишелин са лидерите тия ентусиасти къде се бутат
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Гунчо ( преди 5 години )
    Това е просто немски старт-ап за оползотворяването на неотдавна открития ресурс - изобилието на каучук в корените на вид глухарче.Не одобрявам използването на плодотворната европейска земя за тази цел. Но първоначалната идея беше да се използват обширните руски пространства. От този ъгъл харесва ли ви новината? Апропо - каучук може да се, а и се добива не само от бразилска хевея.
  • #4
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Има няколко фундаментални проблема -Като дойде пролетта и ти цъфнат гумите какво први щастливия собственик;При ветровито време също ще се забелязват известни неудобства.
  • #3
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Вурст с глухарчета и малко кетчуп = автомобилна гумаНемците наистина изтрещяха тотално.А какво стана със станциите на аЛуди, които щяха да правят био дизел от вода и въздух? Напишете нещо за тях пак, че форумната *** иска нещо въодушевяващо от което да получи оргазъм. Нали така Мария ВАГинова.
  • #2
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Вие кво правите типично по български ? Чешите си мъдата цял ден и се оплаквате, че няма пари ?
  • #1
    8 rate up comment 14 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Глухарчето е растение от което су правят много лекарства. Може да са им отпуснали от еврофондовете милиарди евро да сеят и берат глухарчета и те да са измислили да правят гумите без пари, а да ги продават от скъпо по скъпо. Типично по немски. Пълни измамници и мошеници.