IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бавен старт на продажбите на Jaguar I-Pace

През август са реализирани само 140 бройки от модела

Бавен старт на продажбите на Jaguar I-Pace

Британският ппроизводитер Jaguar записа неочаквано бавен старт на продажбите на електрическия си SUV I-Pace, като през август на глобалния пазар бяха реализирани едва 140 бройки. Така, общо продадените електромобили от лансирането на I-Pace досега са 558.

Бавен старт на продажбите на Jaguar I-Pace

Според много анализатори Jaguar поема по „пътя към ада, извървян вече от Tesla”, но засега никой не се е наел сериозно със задачата да обясни защо интересът към електромобила е по-слаб от очакваното, като обяснението е, че трябва да мине повече време, за да може да се надяваме на сериозен анализи.

Германският анализатор Матиас Шмидт обаче прогнозира, че се очаква Jaguar да отложи лансирането на I-Pace на нови пазари преди да преодолее забавянето в търсенето в Европа, където електромобилът вече присъства. Шмидт допълни, че е проверил в официалната статистика на Tata Motors, където има потвърждение за тези 140 бройки I-Pace, продадени през август.

Интересното е, че I-Pace получи високи оценки при всички медийни тестове, а изследванията показаха, че в Европа и Щатите има сериозен интерес към електрическия модел, но засега този интерес не се трансформира в продажби.

Още в края на май някои британски медии сигнализираха, че огромна част от моделите на групата JLR (Jaguar Land Rover) записват спад в продажбите си, но това така и не получи коментар от компанията.

За първите три месеца на годината единственият модел на JLR, който постигна ръст продажбите беше Discovery (увеличение с 43% до 12 000 бройки в световен мащаб). Новите Velar и E-Pace постигнаха 20 151 и 8502 продажби за първото тримесечие, но при тях няма база за сравнение.

Всички останали модели на JLR са със спад в продажбите за първите три месеца на годината – най-малък е той при XF (минус 10 процента, до 10 395 бройки), а най-голям при: Range Rover Evoque (минус 30%, до 24 542 броя), XJ (минус 37%, до 1964 броя) и XE (минус 41 процента, до 8835 бройки).

Снимка: Jaguar

Тагове: jaguar jlr jaguar i-pace
0 от 500
  • #5
    3 rate up comment 8 rate down comment
    peposhi ( преди 5 години )
    Може би защото стартовата цена е 2 до 3 пъти по-висока от тази на ДВГ автомобили и по-стари електрички.... В Ейре цената в зависимост Пт модела е между ?80 000 и ?110 000...
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Май наистина превода им е *** работа. Почти всички произведени I-Pace до момента са за Скандинавия (главно Норвегия). До месец март 2019 (минимум) всичко е продадено и дилърите (не само в БГ) изобщо не искат да се наемат да кажат кога могат да доставят.
  • #3
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    е***ах го! все съм виждал сбъркан превод ама да преведеш точно обратното на това което пише си е вече престъпление спрямо читателя! добре че чета само коментарите тука, нямам време за повърните на автокомедия, които би трябвало да минават за "статии".
  • #2
    14 rate up comment 4 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    П.С. Проблема не е с продажбите а със произведените бройки. В момента има ужасен глад за електрички. Дори и за Leaf се чака поне 6-12 месеца.
  • #1
    13 rate up comment 2 rate down comment
    пена ( преди 5 години )
    Jaguar са казали, че ще произвеждат само по 20,000-30,000 бройки на година. За повече няма от къде да намерят батерии.