IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10 съвета за шофиране през есента

Настъпващият сезон също крие много опасности за автомобилистите

10 съвета за шофиране през есента

С настъпването на есента, което вече е съвсем близо, много шофьори, особено при тези с малко опит, се сблъсват със сериозни проблеми и е по-добре да бъдат подготвени предварително за тях. Да, зимата е много по-опасният сезон за автомобилите, но и есента може да донесе големи неприятности, които не са се пренебрегване.

Децата тръгват на училище

10 съвета за шофиране през есента

Само след седмица децата ще тръгнат на улицище, което значи, че улиците в градовете ще се напълнят с тях. Съответно се увеличава и трафикът, тъй като голяма част от тях пътуват с автомобили. Идеално решение няма – просто удвоете вниманието си, особено когато преминавате в близост до училища.

Сляпото време на годината

10 съвета за шофиране през есента

Обкръжаващият ни пейзаж бързо променя цветовете си и потъмнява. Съответно границите на пътя се сливат с неизвестното, а идващите насреща превозни средства започват да ни заслепяват по-често. През лятото не се обръща внимание на това как светят фаровете на другите автомобили, но през есента е важно всеки шофьор да провери тяхното състояние.

Подхлъзване


10 съвета за шофиране през есента

Денят намалява и улиците стават ввсе по-тъмни. Съответно настилката изсъхва по-трудно, тъй като е не е изложена на толкова светлина, колкото през лятото. Освен това, падналите на пътя листа също могат да бъдат доста коварни и да доведат до опасни ситуации.

Мръсотия

10 съвета за шофиране през есента

Времето се влошава и ако през топлите летни месеци автомобилът е чист, то през есента за кратко време може да се покрие с мръсотия от пътя. Чистачките не успяват да справят и често размазват натрупаната кал по прозорците. Затова не се притеснявайте да почистите стъклата, преди да тръгнете. Освен това сложете по-качествена течност за чистачките.

Жълти листа


10 съвета за шофиране през есента

Падащите листа могат да се окажат проблем, особено когато сте паркирали автомобила си под дърво. Те може да попаднат под капака или пък да запушат вентилационната система и въздухозаборниците. Затова, не се притеснявайте, че можете да загубите няколко минути сутрин, за да премахнете листата.

Все повече локви

10 съвета за шофиране през есента

Не се притеснявайте, да намалите скоростта си, когато наближите водна преграда. Опаснносттите от нея са големиот аквапланинг до удар по двигателя. Също така автомобилът може да се завърти при по-висока скорост, ако левите колела попаднат върху сух асфалт, а десните влязат в локва (или обратното).

По-често измиване

През есента по автомобила започва да се трупа мръсотия, заради която блясъкът на каросерията постепенно изчезва. Решението е проста – по-често посещение на автомивка, като е добре използването на допълнителни защитни вещества, които се нанасят върху каросерията и съответно я предпазват допълнително.

Проверете акумулатора

10 съвета за шофиране през есента

През есента съществено се увеличава потреблението на електрическа енергия от автомобилите заради светлините, отоплението, подгряването на стъклата и огледалата, както и по-честото изпорзване на чистачките. Ако акумулаторът е изхабен, при падането на температурите навън, особено през нощта, то той със сигурност ще откаже в един момент.

Почистване на багажника

С настъпването на есента е добре да направите ревизия на багажното отделение. Извадете всичко ненужно от него и се подгответе за застудяване. Старите шофьори препоръчват да хвърлите вътре едно яке, което може да ви спаси от студа, ако закъсате някъде нощем.

Налягането в гумите пада

10 съвета за шофиране през есента

Налягането в гумите на автомобила пада при понижаване на температурите – с около 0,1 бара на всеки 10 градуса. Така че, ако за последен път сте го проверили през лятото и показва 2,3 бара (толкова се счита за нормално), през есенните нощи то постепенно ще започне да спада.

Проверете и самите гуми

Тези, които нямат зимни гуми, могат вече да се замислят за тяхното закупуване, а не да чакат последния момент. Изхабените напълно летни гуми могат да ви навлекат сериозни проблеми, когато навън започне да вали, а температурите спаднат.

Защита от ръждясване

Не е тайна, че автомобилът ръждясва най-силно през зимните месеци. Ако използвате препарати за защита, можете да ги изпозвате още сега, а не да чакате падането на температурите. Това се отнася за собствениците на по-стари коли, тези с новите автомобили няма от какво да се притесняват.
 

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    v-1 ( преди 5 години )
    Да те са много добре описани изискванията за технически преглед в БГ. НО единственият проблем е, че не се следи за коректно им изпълнение от Сервизите поради ширещата се корупция във всички сфери на БГ живота...И в резултат по улиците се виждат - коли пушещи като печки, с изтъркани гуми на 10+ години, с висящи или липсващи брони, без светлини и със спирачни дискове от миналият век... и т.н. и т.н.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всъщност техническите прегледи (ако някой пункт реши да ги прави както трябва) включват мерене на фаровете. Така че и тук не би трябвало да минат технически
  • #5
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Всъщност техническите прегледи (ако някой пункт реши да ги прави както трябва) включват мерене на фаровете. Така че и тук не би трябвало да минат технически
  • #4
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Китайският ксенон монтиран на рефлекторен фар е голям проблем за насрещния трафик както и нерегулираните нормални фарове. Направо си е опасно. В белите страни автомобила не може да мине преглед с такива простотии. Разбира се в нашата *** държавичка няма никакъв проблем. А и собственика е на принципа какво ме бъркат другите - аз нали виждам. НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ, НИКОГА, заради манталите на хорицата.
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Чистачките не успяват да справят и често размазват натрупаната кал по прозорците."Хахахаха, вие къде живеете бе?
  • #2
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пропуснали са една точка. Запасете се МНОООГО търпение, защото при всеки дъжд има страшни задръствания и/или катастрофи.
  • #1
    19 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    "...а идващите насреща превозни средства започват да ни заслепяват по-често."особенно ако са с китайски ксенон сложен на рефлектори за обикновенна крушка."Чистачките не успяват да справят и често размазват натрупаната кал по прозорците."Това важи в пълна сила само за България и страни от третият свят.