IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Espada - практичният модел на Lamborghini

От утре в Италия се отбелязват 50 години от премиерата на автомобила

Espada - практичният модел на Lamborghini

Espada днес е сред позабравените модели на Lamborghini, но има изключително важна роля за развитието на марката в края на 60-те и през 70-те години. Всъщност, ако от утре пътувате из Италия е много вероятно да срещнете сериозни групи автомобили от този модел, тъй като дните 7-11 септември са определени за честване на 50-ата годишнина от пазарния дебют на Espada.

Espada - практичният модел на Lamborghini

През втората половина на 60-те години компаниите печелят сериозни пари от GT автомобили с формула на местата 2+2, а Lamborghini влиза малко късно на този пазар – през 1968 година с Espada, като името на модела означава „меч” на испански. Дизайнер на Espada е Марчело Гандини, а серийният модел е еволюция на концепцията на Bertone Marzal.

Espada е олицетворение на амбицията на Феручо Ламборгини да се бори с Ferrari на всички фронтове, особено след успеха на Miura, която днес има статут на легенда и която също е дело на Гандини. Също като Miura инженерното развитие на Espada е поверено на Джан Паоло Далара, който остава верен на формулата, наложена от 400 GT – разположен отпред V12 двигател, 5-степенна механична трансмисия, независимо окачване и дискови спирачки и на четирите колела.

Espada - практичният модел на Lamborghini

А през 1974 Lamborghini предлага като опция и 3-степенен автоматик за Espada, идващ от Chrysler. Неслучайно Espada получава означението „практичен модел” – нещо, което е трудно да се каже за голяма част от продукцията на Lamborghini и Ferrari. В купето има място за 4 места, но първите отзиви на клиентите са, че подредбата на арматурното табло е „хаотична”, а заемането на отделни елементи от далеч по-евтини източници като европейското подразделение на Ford или Austin Mini, също не прави добро впечатление.

Espada - практичният модел на Lamborghini

През 1968 година Lamborghini произвежда едва 37 бройки Espada, но след това производството набира скорост, а моделът се оказва достатъчно зрял – технически и технологично, че да остане в гамата на компанията цяло десетилетие. През 1970 и 1972 година се появяват нови версии на Espada, а луксозният спортен GT модел преживява Първата петролна криза и е пенсиониран едва през 1978 година.

Друга интересна особеност е, че и до днес Lamborghini не е предложил наследник на Espada, но може би Стефано Доменикали ще каже нещо по въпроса в близко бъдеще. Все пак, през 1999 и 2006 година италианците имаха намерение да възродят Espada, но това така и не стана.

0 от 500