IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Райконен спечели битката за старта на "Монца"

Финландецът изпревари фаворитите Фетел и Хамилтън

Райконен спечели битката за старта на

Последният световен шампион на Ferrari Кими Райконен спечели най-важната квалификация за феновете на Черните кончета – на „Монца” и утре ще стартира от първо място в Гран при на Италия.

Райконен спечели битката за старта на

За последно финландецът спечели квалификация в Монако миналата година, а днес изненадващо победи фаворитите Себастиан Фетел с другата кола на Скудерията и Люис Хамилтън с Mercedes.

Райконен постигна 1.19,119 минути в последната си обиколка на „Монца” в третата част на квалификацията и записа най-бързата обиколка в историята на Формула 1 със средна скорост над 263,5 км/ч. Фетел допусна по една грешка в двете си бързи обиколки в последната част и остана на 0,161 секунди от последния опит на Кими, а Хамилтън изостана на 0,175 секунди от финландеца.

Другият пилот на Mercedes Валтери Ботас зае 4-ото място, а пети остана Макс Верстапен с Red Bull. Финландецът остана на 0,537 секунди от сънародника си, а Макс – на 1,496 секунди.

Малките разлики на „Монца” в средата на колоната осигуриха място в Топ 10 на пилоти, които обикновено стартират по-назад. Ромен Грожан спечели борбата да е най-напред от пилотите извън трите големи отбора и се класира шести. Зад френския пилот на Haas се класира Карлос Сайнц с Renault, а Топ 10 допълниха Естебан Окон с Force India, Пиер Гасли с Toro Rosso и Ланс Строл с Williams – първо класиране на пилот на тима в третата част на квалификацията от началото на годината.

Дениъл Рикардо с Red Bull, Нико Хюлкенберг с Remault и Маркус Ериксон със Sauber са наказани заради смяна на двигатели и други елементи от задвижващата система, затова утре тръгват от дъното на стартовата решетка.

Тагове: ferrari
0 от 500