IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Cosworth чупи световния рекорд за мощност на двигател без турбо

Атмосферният мотор на Aston Martin Valkyrie ще разполага с 1130 к.с.

Cosworth чупи световния рекорд за мощност на двигател без турбо

Компанията Cosworth разработва за хиперколата Aston Martin Valkyrie най-мощния атмосферен мотор в историята на автомобилите. Това става ясно от публикация в Twitter на производителя на двигателя, която обаче малко по-късно беше премахната.

Cosworth чупи световния рекорд за мощност на двигател без турбо

Преди това обаче туитът беше копиран от няколко автомобилни издания. От него става ясно, че мощността на подготвания мотор ще бъде 1130 к.с. За подобни показатели се говори още от миналото лято, но тогава се твърдеше, че Valkyrie ще поучи хибриден агрегат, който ще съчетава V12 бензинов двигател с 1000 к.с. и електромотор, осигуряващ още 130 к.с.

Според слуховете, агрегатът за хиперколата се разработва от хърватската компания Rimac Automobili, но сега става ясно, че това не е така. Във всички случаи, новият мотор е световен рекорд за сериен модел. В момента най-мощният автомобил с атмосферен двигател е Ferrari 812 Superfast, което разчита на V12 с обем 6,5 литра и мощност от 800 к.с. и 718 Нм въртящ момент.

Cosworth чупи световния рекорд за мощност на двигател без турбо

Производството на Aston Martin Valkyrie стартира през 2019 г. Ще бъдат направени 150 „граждански” екземпляра от колата, както и 25-пистови машини във версия AME Pro. Очаква се британците да се опитат да подобрят абсолютния рекорд на Северна дъга на „Нюрбургринг”, който неодтавна беше поставен от спортния прототип Porsche 919 Hybrid Evo.  

Снимки: Twitter, Aston Martin

0 от 500
  • #1
    9 rate up comment 16 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Няма да могат да подобрят рекорда на Порше.Тази кола е участвала в десетки състезания за издръжливост и накрая отвързаха юздите на инженерите.