IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конкурент проваля сделката за Tesla

Саудитският фонд обмисля покупката на друг производител на електромобили

Конкурент проваля сделката за Tesla

Само преди дни генералният директор на Tesla – Илон Мъск, публично обяви, че ще се опита да превърне компанията от публична в частна, като това ще стане с парите на държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия (PIF), който ще изкупи акциите на производителя на електромобили. По информация на агенция Reuters обаче, сделката може и да се провали.

Конкурент проваля сделката за Tesla

Оказва се, че арабският фонд разглежда възможността да инвестира в друг производител на електромобили - Lucid Motors. Саудитците търсят всяка възможност за намаляване на зависимостта им от петрола и са готови да инвестират в компанията 1 млрд. долара. Твърди се, че сумата ще бъде преведена на траншове, като първите 500 млн. долара ще бъдат платени при подписването на договора.

Любопитното е, че Lucid Motors беше основана през 2007 г. под името Atieva от бившия вицепрезидент на Tesla – Бърнард Це и топ-мениджъра от Силициевата долина Сам Венг, който в момента е генерален директор на компанията. Технически директор е бившият главен инженер на Tesla – Питър Роулинсън, а вицепрезидент по дизайна – Дерек Дженкинс. По-рано той беше главен дизайнер на подразделението на Mazda в Северна Америка.

През 2016 г. Lucid Motors показа седана Air, който трябва да се конкурира с Tesla Model S. Планираше се серийното производство на електромобила да стартира през 2018 г., но компанията не намери пари, като дори се опита да се продаде на Ford. С помощта на арабите обаче Lucid Motors е на път да стане пълноценен производител.

На свой ред Илон Мъск иска далеч повече пари от тези 1 млрд. долара за изкупуване на акциите, като едно от условията е близо 2/3 от сегашните инвеститори да запазят активите си. Дори това да се приеме, сделката ще е за близо 70-80 млрд. долара. Самият арабски фонд струва около 250 млрд., но повече от половината му активи са от местни фирми и са с ниска ликвидност. Според експерти, ако саудитците решат да инвестират в Lucid Motors, те няма да могат да си позволят да увеличат дяла си в Tesla (сега той е 5%), а камо ли да придобият контролния пакет акции.

Снимка: Lucid Motors

Тагове: tesla lucid motors
0 от 500
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Wane ( преди 5 години )
    Не им знам ситуацията на Lucid, но така или иначе ако нямат капитали, за да започнат серийно производство и с 1 милиард инвестиция от арабите пак няма да имат достатъчно.
  • #1
    16 rate up comment 8 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Както казах още в самото начало Мъск се опита да улови още шарани с това изхвърляне че ще изкупи акциите на по-висока цена. Надяваше се балъците ще налеят още пари в пирамидата обаче сега трябва да го подведат за заблуждаващата информация и да полежи малко в щатските затвори. Това е 2-та ми прогноза за този шарлатанин който взима дивиденти от 1 милиард от губеща компания.