IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Спасяването на Bentley-то на Садам Хюсеин (ВИДЕО)

Днес луксозният кабролет е оценен на 2 милиона долара

Спасяването на Bentley-то на Садам Хюсеин (ВИДЕО)

Преди година в Щатите дебютира един страхотно възстановен Bentley S1 Continental от 1958 година. На пръв поглед информацията за колата не е много – тя е възстановена от Джим и Пати Джордж от Клинтън Тауншип, щата Мичиган, но по-ранната история на луксозния четириместен кабриолет разказва смайващи събития.

Спасяването на Bentley-то на Садам Хюсеин (ВИДЕО)

Началото поставя един от принцовете на Ирак, който има шанс да седне на престола и който си купува това Bentley. Става въпрос за принц Абд ал-Илах Хеджас, който през 1958 година плаща 13 000 долара за луксозния автомобил с шаси на Bentley и каросерия, изработена по поръчка от Park Ward.

Колата се задвижва от 4,9-литров редови 6-цилиндров бензинов мотор с мощност 178 конски сили, който работи с 4-степенен автоматик Hydramatic, а максималната скорост на кабриолета е почти 200 км/ч. Стандартното оборудване включва серво на волана, задни амортисьори с две степени на работа, радио, кожен салон и сгъваща се задна седалка. По-интересното е, че са произведени едва 31 броя Continental S1 с ляв волан.

Иракският принц има едва няколко месеца, да се порадва на новата си кола, тъй като е убит на 14 юли същата година – той е една от жертвите на преврата от 1958 година. Десет години по-късно колата е купена от бизнесмен от Багдад с фамилия Джанаби, който е пребоядисва от сребристосива в бяла, за да я използва за сватбата на сина си.

После от историята на автомобила се губят няколко десетилетия, но автомобилът се появява в иракския филм от 1992 година „Крал Гази”.

Иракският диктатор Садам Хюсеин гледа филма и колата му прави впечатление. Собственикът на Bentley-то – въпросният Джанаби обаче на няколко пъти отказва да продаде кабриото на Садам, който най-накрая го конфискува и така автомобилът става част от колекцията на Хюсеин, който нарежда британската класика да бъде боядисана в сребристо и синьо.

Спасяването на Bentley-то на Садам Хюсеин (ВИДЕО)

При втората война в Ирак и падането на режима на Садам Хюсеин автомобилът също е сред жертвите – няколко дупки от куршуми и няколко забити брадви в каросерията. Но Джанаби предвидливо е запазил документите на колата и успява да си я върне, макар и в много лошо състояние. По-късно обаче се отказва да я реставрира.

През 2015 година това, което е останало от автомобила е купено от Джим Джордж, която транспортира колата до Флорида, където тя попада в ръцете на специалистите от Vintage Motor Works, които работят по нея 17 месеца. Това означава основен ремонт на двигателя, смяна на всички счупени стъкла, запълване на дупките от куршуми, изправяне на алуминиевата каросерия, претапициране на интериора и амратурното табло, инсталиране на нов гюрук и пребоядисване на колата в оригиналното сребристо сиво.

През миналата година това многострадално Bentley се появи на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч и беше оценено на над 2 милиона долара. Което дори е малко с оглед историята на колата.
 

Тагове: bentley continental
0 от 500