IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да правим, ако сипем дизел на бензинов автомобил

Възможни са два варианта, като при втория последиците могат да бъдат доста тежки

Какво да правим, ако сипем дизел на бензинов автомобил

Попадане на дизелово гориво в резервоара на бензинов автомобил е един от най-големи кошмари за всеки шофьор. При новите коли това трудно може да се случи, тъй като на отвора за резервоара пише какво гориво да се сипва, а и самото гърло е с различен размер, така че накрайникът на маркуча за зареждане не може да влезе. При по-старите коли обаче нещата са различни, а и не всички служители на бензиностанции са достатъчно внимателни.

Какво да правим, ако сипем дизел на бензинов автомобил

Общо-взето ситуацията е доста неприятна, затова е добре да се знае какви мерки трябва да бъдат предприети при подобна грешка, за да не се влоши положението. А също така и какъв ремонт предстои, като това до голяма степен зависи от двата възможни сценария. При първия, в бензиновия резервоар попада гориво, но колата все още е на колонката и двигателят не е стартиран, докато при втория грешката става ясна по време на движение.

Двигателят още не е стартиран


Ако шофьорът сам зарежда колата си, той трябва наистина да не е на себе си и да обърка двата вида гориво. При някои (особено при разсеяните хора) това се случва, като изкючение не правят и служителите на бензиностанции (за съжаление). Затова и при плащане на каза служителят почти винаги казва номерът на колонката и вида на горивото. Освен това той е записан и на издадения касов бон, така че грешката може да бъде открита веднага.

Първото нещо, което се прави, е да не се стартира двигателят. Ако колата пречи, тя може да бъде избутана встрани от колонката за зареждане. При грешка на служителя, настоявайте ръководството на бензиностанцията да извика евакуатор, с който да бъде откаран автомобила ви до сервиза. Там трябва да бъде свален резервоарът и да бъде почистен и промит основно, за да не остане и следа от дизеловото гориво в него.

Грешката е открита по време на път

Лошият вариант е, когато грешката бъде открита след напускане на бензиностанцията. Това се случва, ако е сипано по-малко количество дизел, а в резервоара има останал бензин. Съответно дизелът е по-тежък и „пада” на дъното на резервоара. Постепенно колата започва да губи мощност и да пуши. В този случай е задължително веднага кола да бъде спряна и да се повика помощ.

Ако вината е на служителите на бензиностанцията, трябва да се върнете до обекта и да потърсите отговорност за случилото се. За целта е добра да запазите и касовата бележка, с която да удостоверите, че именно там са ви налели дизел вместо бензин. И съответно да търсите компенсация.

Предстоящия ремонт

Във всички случаи трябва да бъда свален резервоара, за да се източи цялото му съдържание. След това той се промива и се пълни с чист бензин. Освен това задължително трябва да бъдат погледнати и свещите, които най-вероятно ще бъдат покрити с черен нагар. В случая е по-добре те да бъдат заменени с чисто нови, вместо да се чистят. Промиват се и отворите около тях.

Инжекторите също се свалят и се промиват, като задължително след това трябва да се премери и компресията в цилиндирите. Ако тя не е нужната, значи проблемът е още по-сериозен. Добре е да се смени и маслото на двитагеля, докато масленият филтър може да остане поне на първо време. Експертите препоръчват дори втора смяна на маслото (този път с филтъра), след като двигателят поработи на празен ход и се убедим, че всичко с него е наред. Те обаче предупреждават, че може да се появи проблем с катализатора, който също да бъде запушен.

0 от 500
  • #5
    8 rate up comment 2 rate down comment
    о ( преди 5 години )
    Преди години ми сипаха нафта около 10 литра в Астра F. Просто допълних резервоара до горе с бензин и си я карах. Малко по-трудно палеше, но не е имала никакви проблеми и последствия. Нито свещи съм пипал - нищо.
  • #4
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Газаджия ( преди 5 години )
    Дизел на бензинов е почти безобидно - точи се горивото, сипва се бензин, с малко повече късмет пали и от там нататък всичко е 6.На дизел ако се сипе бензин може да се опука нещо по-сериозно, макар да не е задължително.
  • #3
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Fifth gear бяха правили точно този експеримент. Астра F. Нищо не и стана. Само източиха нафтата и запали.
  • #2
    9 rate up comment 9 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    На бензинова да сипеш дизел не е чак толкова страшно. Двигателят просто ще угасне и нещата ще се оправят с промивка на системата. Даже свещите не са за смяна, а само евентоално се забърсват и готово. Даже може и да не го правите. От бензина и температурата в цилиндъра ще се самопочистят. Нищо фатално няма.По-лош вариант е да сипеш бензин на дизелова кола. Е тогава става страшно. Основен ремонт на двигателя е 100% гарантиран.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Преди много години един съсед беше сипал от "по-евтиното" в Шкодата (105). Колата пушела и нямала мощност, но го прибра. Източихме нафтата сменихме свещите и никакъв проблем. С излишната нафта измихме двигателя на Москвича...