IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota прекрати сътрудничеството си с Isuzu

Японците търсят купувач на своите акции в производителя на камиони

Toyota прекрати сътрудничеството си с Isuzu

През далечната 2006 г. корпорацията Toyota сключи договор с компанията Isuzu за разработката на нови дизелови двигатели с малък обем. Споразумението предвиждаше Isuzu да поеме разходите за изследвания, разработка и изпитания на моторите, докато Toyota отговаряше само за „зелените” технологии.

Toyota прекрати сътрудничеството си с Isuzu

За да се изравни участието на двата производителя в проекта, Toyota се съгласи да купи 5,89% от акциите на Isuzu (50 млн. бройки) за сумата от 370 млн. щатски долара. Като цяло обаче сътрудничеството не даде сериозни резултати и сега Toyota се оттегля, като търси купувач на своя дял.

Идеята на японският производител беше с помощта на Isuzu да бъде направен диелов двигател, който да стане част от хибриден агрегат. Очакваше той да бъде използван за Toyota Pruis, но това не стана. Двете компани все пак направиха такъв агретат, като той се използва за камиона Hino 300 Series Hybrid (на втората снимка). Той разчита на 2,0-литров двигател с 4цилиндъра, електрически мотор-генератор и роботизирана скоростна кутия. Мощността на агрегата е 150 к.с. и 420 Нм.

Toyota прекрати сътрудничеството си с Isuzu

Плановете на Toyota и Isuzu предвиждаха и създаването на 1,6-литров дизел, който да бъде готов още през 2012 г. Това така и не се случи, което в крайна сметка доведе и до край на проекта, макар и 6 години по-късно. Двете компании все пак ще продължат да развиват другите си съвместни проекти.

Снимки: Toyota

Тагове: toyota isuzu
0 от 500