Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka

Subaru също ще прави безпилотен автомобил

Автономната система на японците ще има лицево разпознаване на до петима водачи

Subaru също ще прави безпилотен автомобил

Автономните и безпилотни системи все повече навлизат в автомобилната индустрия. Японската компания Subaru реши да не изостават от конкурентите си и започна да разработва собствена система. По предварителна информация първите серийни образци ще се появят в автомобилите още през 2020 г.

Subaru прави безпилотен автомобил

За подготовка и тестване на безпилотната систева е изработен специален полигон, който симулира участък от магистрала с няколко ленти и завои. Той се намира на японския остров Хокайдо. Първоначално на пазара ще бъде пусната система от второ ниво, която е по-скоро асистент на водача, отколкото пълноценен автопилот. С нея автомобилът понякога ще може да поеме управлението на автомобила по движение извън града.

Трябва да се отбележи, че бъдещият автопилот е разработен въз основа на съвременната фирмена система EyeSight, която е изградена на базата на цветна стереокамера. Subaru обаче ще оборудва допълнително автомобилите с радари, още няколко камери, високопрецизна GPS система, както и суперточни електронни карти.

Освен това компанията ще актуализира и самата система EyeSight, като премахне някои "детски болести". Благодарение на радарите, комплексът за активна безопасност ще работи адекватно през нощта при заслепяване от насрещно движещите се автомобили, както и условия на лоша видимост поради сняг, дъжд или мъгла.

Subaru прави безпилотен автомобил

Успоредно с това е в ход разработването на система за разпознаване на лица - FRS (Face Recognition System). Благодарение на няколко камери в салона, включително инфрачервена, бордовият компютър ще може да запомни до пет водача и автоматично да включва предварително въведени настройки. Особеност на системата ще бъде възможността да се игнорират промените в прическите и появата (или отсъствието) на мустаци и брада, както и възможните възрастови промени.

Тагове: subaru
0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 месеца )
    Дървару ползва двигатели от преди 20 години...ще прави автономен автомобил, ако Тойота снесът технология. Иначе грънци, дялани с тесла.