IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Subaru също ще прави безпилотен автомобил

Автономната система на японците ще има лицево разпознаване на до петима водачи

Subaru също ще прави безпилотен автомобил

Автономните и безпилотни системи все повече навлизат в автомобилната индустрия. Японската компания Subaru реши да не изостават от конкурентите си и започна да разработва собствена система. По предварителна информация първите серийни образци ще се появят в автомобилите още през 2020 г.

Subaru прави безпилотен автомобил

За подготовка и тестване на безпилотната систева е изработен специален полигон, който симулира участък от магистрала с няколко ленти и завои. Той се намира на японския остров Хокайдо. Първоначално на пазара ще бъде пусната система от второ ниво, която е по-скоро асистент на водача, отколкото пълноценен автопилот. С нея автомобилът понякога ще може да поеме управлението на автомобила по движение извън града.

Трябва да се отбележи, че бъдещият автопилот е разработен въз основа на съвременната фирмена система EyeSight, която е изградена на базата на цветна стереокамера. Subaru обаче ще оборудва допълнително автомобилите с радари, още няколко камери, високопрецизна GPS система, както и суперточни електронни карти.

Освен това компанията ще актуализира и самата система EyeSight, като премахне някои "детски болести". Благодарение на радарите, комплексът за активна безопасност ще работи адекватно през нощта при заслепяване от насрещно движещите се автомобили, както и условия на лоша видимост поради сняг, дъжд или мъгла.

Subaru прави безпилотен автомобил

Успоредно с това е в ход разработването на система за разпознаване на лица - FRS (Face Recognition System). Благодарение на няколко камери в салона, включително инфрачервена, бордовият компютър ще може да запомни до пет водача и автоматично да включва предварително въведени настройки. Особеност на системата ще бъде възможността да се игнорират промените в прическите и появата (или отсъствието) на мустаци и брада, както и възможните възрастови промени.

Тагове: subaru
0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Дървару ползва двигатели от преди 20 години...ще прави автономен автомобил, ако Тойота снесът технология. Иначе грънци, дялани с тесла.