IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Твоят татко ще ти купи ли отбор от Формула 1?

Лорънс Строл слага ръка на Force India и изоставя Williams

Твоят татко ще ти купи ли отбор от Формула 1?

Канадският милиардер Лорънс Строл е новият собственик на тима от Формула 1 Force India, съобщи германското списание Autobild, но сделката все още не е потвърдена. Не се знае и дали Строл-старши е купил всички акции или е придобил само основния пакет в тима.

Твоят татко ще ти купи ли отбор от Формула 1?

Синът на Лорънс – Ланс Строл кара втория си сезон във Формула 1, като е пилот на Williams, но британският тим тази година е единственият, чиято нова кола се представя по-слабо от миналогодишната. На няколко пъти вече се появиха информации, че Строл може да купи Williams, но те бяха отхвърлени.

След което започнаха спекулациите за Force India. В предишните два сезона тимът записа най-доброто си представяне във Формула 1 – две четвърти места при конструкторите, но през 2018 нещата се объркаха.

Твоят татко ще ти купи ли отбор от Формула 1?

Отборът изпадна във финансова криза от началото на този сезон, тъй като основната фигура зад него – индийският милиардер Вижай Малия продаде и последните си бизнеси – основно с алкохол, а другите фалираха и в родината му го съдят над десет банки за завлечени милиарди.

Малия се бори срещу екстрадицията от дома си в Лондон и посещава само Гран при на Великобритания. На „Силвърстоун” този месец той потвърди, че тимът се продава, но допълни, че търси сериозна оферта с „парите на масата”.

Малия има още двама съдружници в отбора – единият от тях Субрата Рой е вече в затвора в Индия, а другият – Михаел Мол е със статут на „спящ съдружник” от времето, когато тимът се казваше Spyker. Интерес към Force India не липсваше, но Малия дълго време искаше много висока цена – над 120 милиона долара и се появи информация, че потенциалните купувачи са се разбрали да изчакат по-трудни времена за индиеца, за да му направят нова оферта.

Медиите дълго време спрягаха поне две компании като съперници на Строл-старши за тима – сегашния основен спонсор на Force India BWT и компанията за безалкохолни напитки Rich Energy.

По непотвърдена информация Строл осигурява сериозна част от бюджета на Williams за сезона във Формула 1, като се предполага, че става въпрос за поне 40 милиона долара. А в началото на кариерата на Ланс тимът създаде самостоятелна програма за подготовка специално за него – тестове с по-стар болид на трасета, където има състезания, която струва на баща му около 20 милиона долара, но Ланс се адаптира бързо към Формула 1 точно благодарение на нея.

Все още не се знае кога ще бъде потвърдена покупката на Force India, но ако това стане, то догодина най-вероятно за тима ще карат Строл и Серхио Перес, като се очаква Естебан Окон да поеме към McLaren.

Тагове: williams force india
0 от 500