IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Непризната държава ще прави собствени автомобили

Севернокипърската република е готова с модел на ток

Непризната държава ще прави собствени автомобили

Много държави по света произвеждат собствени електромобили, но Gunsel Model 1 е първият, който ще се прави в страна, непризната от световната общност.

Непризната държава ше прави собствени автомобили

През 1974 г. Турция окупира част от остров Кипър и създаде Севернокипърска турска република, която никой така и не призна. Именно там е резработен електрическият хечбек Gunsel Model 1. Вдъхновител и организатор на проекта е ректорът на местния Близкоизточен университет Суат Гюнсел, на когото помагат негови студенти, както и турски инженери и компании.

Гюнсел твърди, че от дете е мечтаел да направи собствен автомобил и сега мечтата му е на път да се реализира благодарение на стартиралата електрификация на световната автомобилна промишленост. В основата на Gunsel Model 1 е оригинално шаси от алуминий, като по-голяма част от елементите по каросерията са пластвасови.

Непризната държава ше прави собствени автомобили

Хечбекът с 3 врати и 4 места се задвижва от електромотор с мощност 102 к.с. и батерии, чиито капацитет не се съобщава. Пробегът с едно зареждане е 350 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 8 секунди. Зареждането от стандартна розетка отнема 7 часа, а от специален терминал – 2 часа.

Самият Гюнсел планира създаването на мрежа от зарядни станции на територията на непризнатата държава. Те ще се намират на 30 км една от друга, като зареждането на електромобила от тях ще отнема не повече от час и половина. Освен това се разработват и специални батерии за модела, които ще запазят свойствата си на 90% дори след пробег от 500 000 км.

Снимки: Gunsel
 

Тагове: gunsel
0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Хубави картинки. И тях ли някой световнонеизвестен лъжец като Ахмед Мирчев а.к.а Кибертрон ги е правил? С колко коня са? 5-6-7000? И вертикално излитане вкараха ли сериино или все още е екстра?
  • #1
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Миро ( преди 5 години )
    Той явно вече е готов със специални батерии, защото нисан лийф със 107 к.с. ускорява до 100 за 11.3 сек. Това с батерии на борда за 130 км. Тук имаме 100 коня които ускоряват колата до 100 за 8 сек. което значи, че колата е около 650 кг. с батерии в нея за 350км ...