IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan се отказа от съвместен модел с Mercedes

Японците се оправдават с промените на американския пазар и с Доналд Тръмп

Nissan се отказа от съвместен модел с Mercedes

Nissan се оттегли от проекта за съвместна разработка на луксозен компактен модел с Mercedes, съобщава в. Nikkan Kogyo. От японската компания обаче подчертаха, че искат да запазят другите си партньорски взаимоотношения с германския гигант.

Nissan се отказа от съвместен модел с Mercedes
Някои модели на двата гиганта, като Q30 и A-класата, споделят доста компоненти и двигатели

Двете компании работеха върху луксозен модел, който да се прави в съвместния им завод в Агуаскалиентес, Мексико, и да се продава основно на северноамериканските пазари. Компактните модели нашумяха много в САЩ след кризата и поскъпването на горивата в края на миналото десетилетие. Сега обаче интересът към тях непрекъснато спада, тъй като американците се връщат към традиционните пикапи и големи SUV. Това е едната причина за оттеглянето на Nissan от проекта. Втората е несигурността, която витае около производствата в Мексико покрай плановете на Доналд Тръмп за драстични увеличения на входните мита за вносни автомобили.

Заводът в Агуаскалиентес бе построен от Nissan и Daimler през 2017 и има капацитет 230 000 автомобила годишно. За момента там се прави само Infiniti QX50, кросоувърът на луксозната марка на Nissan.

Говорителят на Infiniti обаче подчерта, че партньорството с Daimler си остава "солидно" и "успешно".

Nissan се отказа от съвместен модел с Mercedes
Съвместният завод на двата гиганта в Агуаскалиентес, Мексико

Съюзът между Renault-Nissan и германците бе изкован миналото десетилетие от Карлос Гон и Дитер Цетше. Двата гиганта дори си размениха акции, за да го скрепят - сега Nissan и Renault държат по 1.55% от Daimler, а германците притежават 3.1% от Nissan.
 
Компаниите си разменят технологии и понякога дори цели модели, какъвто е случаят с Mercedes X-class, построен на базата на Nissan Navara. Те имат и съвместен завод за двигатели в американския щат Тенеси.
 

Тагове: infiniti daimler nissan
0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    По твоята логика МБ, трябва да се прекръстят на RenaultDaimler, с чудесните им модели Citan, Smart, X-class и т.н.
  • #3
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Добре, че е Мерцедес и тия да видят поне нещо премиум.И щом Ламбо е Шкода, според експертите тук,то инфинити, трябва ги кръстят Ингинити - Бенц, или моделите Инфинити QX A-classe, QX B-classe, ....
  • #2
    6 rate up comment 10 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Пътят за всички немци е един да ги изкупуват китайците по-бързо, че да заприличат на коли. Ето Гели вече започна да асимилира Мерцедес. Не им трябва на французите и японците да се забъркват с швабските шмекери.
  • #1
    8 rate up comment 9 rate down comment
    Мерц ( преди 5 години )
    Пътят за Мерцедес е един! Колкото може по-далеч от недоразумения като рено!!