IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой седи зад проекта за българската хиперкола?

Засега всичко е само картинки и бъдещи намерения

Кой седи зад проекта за българската хиперкола?

Само ден, след като стана ясно, че българска компания планира да направи хиперкола с мощност 5221 к.с., излязоха и подробности за екипа, който е в основата на амбициозния проект.

Кой седи зад проекта за българската хиперкола?

Фирмата Alieno действително е регистрирана в село Слащен, а работилницата се намира в съседното Туховища. Компанията е основана през 2015 г. от Ахмед Керчев, който е напълно реален човек. На официалния сайт на фирмата е изложен 17-страничен прес-релийз, в който се разкриват всички подробности за бъдещата електрическа хиперкола.

Тест-пилот на компанията е известният бизнесмен Иван Киров (на долната снимка вляво) – синът на Киро Киров, собственик на холдинга „Киров АД”, който в миналото бе най-големият дистрибутор в България на машини и инструменти за строителството, дървообработването и металообработването. През 2009 г. Киров беше отвлечен срещу откуп, а след освобождаването му компанията фалира.

Кой седи зад проекта за българската хиперкола?

В средата на снимката е собственикът на Alieno – Ахмед Пирчев, а вдясно – главният дизайнер на компанията Енчо Енчев.  Двамата заедно с Киров в случая позират по време на Webit.Festival Europe 2018, който се проведе в София в края на месец юни.
В момента компанията действително приема поръчки за хиперколата, като срокът за производство е между 18 и 30 месеца. Самият модел струва 750 000 евро във версията с най-малка мощност и 1,5 млн. евро за тази с най-голяма.

Самата кола обаче си остава само на картинки, като няма макет в реални размери, камо ли готов прототип. Собственикът на Alieno е купил германски промишлен робот Kuka, който е поставен в малката къща в Туховица. Там трябва да се сглобяват бъдещите автомобили.

Снимки: Alieno

Тагове: alieno arcanum
0 от 500