IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Един шофьор кара едновременно два камиона (ВИДЕО)

Първият подобен проект стартира на аутобана между Мюнхен и Нюрнберг

Един шофьор кара едновременно два камиона (ВИДЕО)

На аутобана А9 между германските градове Мюнхен и Нюрнберг ще се движат "почти безпилотни" тирове, съобщават местните медии. Проектът на DB Schenker and MAN ще бъде първият опит да се използват камионни конвои само с един шофьор.

Един шофьор кара едновременно два камиона (ВИДЕО)

На дистанция от 15 метра от камиона, управляван от шофьора, ще следва втори, който ще бъде контролиран от компютъра. За сравнение, минималното разстояние между обикновените автовлакове по германските аутобани е 50 м.

Един шофьор кара едновременно два камиона (ВИДЕО)

Според транспортния министър Андреас Шойер този метод ще направи превоза на товари по-малко опасен, ще увеличи рентабилността си и ще намали вредата за околната среда. Движението на принципа на  slip stream - във въздушната струя, създавана от камиона отпред, намалява консумацията на дизелово гориво с 10%, т.е. спестява около 3 л на всеки 100 км.

Един шофьор кара едновременно два камиона (ВИДЕО)

Освен това такива колони ще се нуждаят от по-малко място на претъпканите пътища. Автоматизираните колони от два тира например ще заемат само 40 вместо 90 м. Безопасността по пътищата също се увеличава, тъй като компютърът реагира за хилядни от секундата, за да промени ситуацията, посочва DW.

Един шофьор кара едновременно два камиона (ВИДЕО)

Засега германските власти позволяват движението на безпилотни превозни средства по пътищата само при едно условие: шофьорът трябва да седи зад волана и да бъде готов да поеме контрола при необходимост. Ето защо в кабината на втория камион ще трябва все пак да има и човек, дори и да не го кара.



Снимки: MAN

0 от 500
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    В австралия не им се налага да завиват, в европа не е така.
  • #4
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Австралиец ( преди 5 години )
    В Австралия въпросът е решен като на същият камион се закачват 3 ремаркета и стават така наречените автовлакове. Икономията на гориво не е 3 литра на 100, а 50% от разхода на втория камион плюс един шофоьор и тещущите разходи за техническо обслужване на втория камион. И цената на придобиване е по-ниска - един камион и три ремаркета са по-евтини от 2 камиона с две ремаркета и да не говорим за цената на автономната система. Пак немски фантастики
  • #3
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Безопасността по пътищата също се увеличава, тъй като компютърът реагира за хилядни от секундата, за да промени ситуацията..."Ако може компютърът да промени и международното положение...ще е добре. А ако може да научи бас-туните преписвачи да мислят малко като преписват и превеждат с гугъл транслейт, ще е още по-добре.Иначе относно безопастноста с автономните системи вече я видяхме в няколкото катастрофи.
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    машалла ( преди 5 години )
    интересно м ие тоя с минусите дет осе изходил..момко ти пътувал ли си из Европата...По темата..кво,свръх глупост.Да не говорим че този конвой ще м усе наложи да изпреварва други по-бавни камиони..и кво правим.. бако ще може да визи на 50 метра зад него ли в огледалото..тръгва А тръгва и Б... 3 литра щел ида спестят.В обратния вариант не губят 1 камион и товара, а 2 Das ist genial !Тая тъоня немедленно да се забрани. Чакаме автономно забременяване...с смс...
  • #1
    14 rate up comment 2 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    И какво става ако на първия шофьор (човека) му прилошее? Цялата колона отива в канавката/насрещното ли?Точно заради такива неща съм противник на автономните коли. А тук дори говорим за огромен камион, колко поразии може да направи не е истина. Джихат мобила може да се окаже песен в сравнение с този.Като капак на всичко, колко ще спести транспортната компания? Нищо... Щото екстите струват няколко годишни заплати на шофьор.Но нищо де, нека се бият в гърдите и да казват, че са велики.