IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford тества "безпилотна" доставка по домовете

За целта компанията използва модифицирана баничарка Transit Connect

Ford тества

Американският автомобилен производител Ford започна тестове на автоматична куриерска услуга с помощта на специално модифицираната баничарка Transit Connect. Сътрудничеството в областта на "безпилотната" доставка с компания Postmates, която се занимава с доставка на храни и стоки от ресторанти, кафенета и магазини, ще бъде от полза не само за крайните потребители, но и ще допринесе за развитието на местния бизнес.

Ford тества

Пилотният проект стартира в Маями и Маячи Бийч с участието на 70 компании. Тези фирми се развиват бързо поради възможността да доставят своите стоки, което им позволява лесно да намират нови клиенти. А сега те искат да проучат вариантите, които ще им отворят в бъдеще самоуправляващите се автомобили. При поръчка на продукти или други стоки жителите на районите, в които проектът стартира, могат да изберат опция за тяхната доставка с автономно превозно средство.

За програмата Ford разработи Transit Connect със система от специални кутии за превоз на стоки. Една баничарка може да изпълнява няколко поръчки едновременно в рамките на един и същ маршрут. Услуги като Postmates доставят голямо разнообразие от стоки (от суши до битови стоки), така че кутиите се различават по размер, освен това всяка има и отделение за безопасно транспортиране на напитки. Според резултатите от проекта ще може да се определи оптималната конфигурация на такива кутии.

Ford тества

Механизмът за получаване на поръчката от потребителя е максимално опростен. След като автомобилът пристигне със стоките на местоназначението, потребителят получава есемес, който показва, че може да си вземе поръчката. След това на сензорния екран от дясната страна на баничарката той трябва да набере кода за достъп, получен след поставянето на поръчката. На дисплея се появява съобщение, показващо местоположението на стоките и светва лампичка, указваща съответната кутия. Предишният проект показа, че клиентите харесват звуковите напътствия, така че те също са включени в програмата Postmates.

Това е първият комерсиален автономен автомобил, специално модифициран от Ford за тестване на различни интерфейси: сензорен екран, система с много кутии и външна аудио система. Въз основа на резултатите от този проект до 2021 г. следва да се разработи дизайн на автономно превозно средство, специално проектирано за търговска употреба.

Ford тества

Тестовите автомобили за пилотните проекти на Ford изглеждат напълно автономни, въпреки че, всъщност, се управляват от опитен шофьор. Това се дължи на факта, че основното нещо на този етап е да се установи правилното функциониране на системата в крайните точки, при етапите на товарене на стоките и предаването им на потребителя. В същото време Ford продължава да тества и развива технологии за автономно управление върху други експериментални машини.

Ford има за цел да проучи готовността на бизнеса и крайните потребители към услуги, използващи автономни автомобили. Сътрудничеството с Postmates ще позволи на Ford да изпробва различни начини за ефективна доставка, които ще помогнат на местните компании да увеличат присъствието си на пазара, да разширят клиентската си база и да предложат нов опит на своите клиенти.

Снимки: Ford

Тагове: ford transit connect
0 от 500