IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия

Това е окончателната глоба на концерна в родината му заради дизелгейт

Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия

Прокуратурата в Брауншвйг издаде административна заповед, с която на Volkswagen AG се налага глоба в размер на 1 милиард евро заради нарушения на законодателството с използване на устройства, които манипулират дизеловите двигатели на концерна, произведени през периода 2007-2015 г.

Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия

В случая на производителя е наложена възможно най-голямата санкция, записана в закона – 5 млн. евро. Освен това Volkswagen Group ще загуби икономическите ползи в размер на 995 млн. евро. Според заключението на прокуратурата, концерът е произвел 10,7 млн. автомобила с дизелови двигатели – EA 288 и EA 189, които са продадени в цял свят. Тези преводни средства се прелагат, рекламират и продават на клиентите, въпреки че разполагат със забрането софтуерно оборудване.

От Volkswagen AG обявиха, че приемат глобата и няма да я обжалват. Така производителят признава своя вина за дизеловия скандал и смята, че със санкцията е направена голяма крачка към преодоляване на последствията от него. С налагането на глобата се прекратява и административното производство срещу концерна.

Според официалното съобщение на ръководството на производителя, решението на съда в Брауншвайг ще има положителен ефект върху останалите производства, които се водят срещу Volkswagen и неговите дъщерни дружества в цял свят.

Снимка: Volkswagen

Тагове: volkswagen ag
0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Да, леко се отървават, но... мечтата на ФВ беше да стъпи на американския пазар и да научи американците да карат дизел. Знаем какъв е резултатът - там не щат и да чуят за ФВ. И така, ФВ пропуснаха най-богатия пазар в света и официално убиха дизела. Така че, колко леко да са се отървали? Японците продават здраво в САЩ, а ФВ само смучат палци.
  • #6
    8 rate up comment 0 rate down comment
    FenIX ( преди 5 години )
    Глобите са си глоби, но някой трябва да полежи в затвора и то доста за тази измама. Защото виновните мениджъри са се облажили от тази измама и са си взимали заплатите и премиите а глобата ще засегне компанията и обикновените работници. Ако няма осъдени какво ще спре други мениджъри да направят същото ако ги хванат те ще са си взели парите а компанията да плаща глобите.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    И аз не съм сигурен, че разбирам напълно, ама в единия случай е 50 цента на кола, в другия 100 евро на кола. Как мислите, дали е справедлива глоба?
  • #4
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Нещо не разбрах - 1 млрд глоба но всъщност е 5 млн и останалото са пропуснати ползи?!? Все едно мен да ме спрат с превишена скорост и да ме глобят 200 лв ама всъщност глопат е 2 лв, а другите 198 лв са ми пропуснати ползи че не съм стигнал наврем закъдето съм тръгнал.
  • #3
    16 rate up comment 2 rate down comment
    popa ot razgrad ( преди 5 години )
    доста евтино са се оттървали...
  • #2
    17 rate up comment 4 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Малко им е!Всеки прави грешки, но съвсем съзнателно да лъжеш и да се биеш в гърдите, че колите ти са супер екологични е престъплениее.
  • #1
    12 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    "Германия загуби половин милиард евро заради дизеловите скандали""Volkswagen ще плати 1 млрд. евро в Германия"Всчико е точно, държавата пак си взима двойно.