IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове

Новите Ford Explorer и Jeep Grand Cherokee не покриха едно от изпитанията

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове

Големите всъдеходни модели Ford Explorer и Jeep Grand Cherokee, моделна година 2018, не са успели да се справят с краш-тест, организиран от Американския институт за безопасност на движението (IIHS).

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове

И двата автомобили получават „двойки” за безопасността на пътника на предната седалки при теста, имитиращ челен сблъсък с малко покритие. При подобен инцидент една от колите се оказва в насрещната лента за движение и се сблъсква с друга машина, като на удара е изложен пасажерът до шофьора.

Това изпитание е въведено още през 2012 г., но въпреки това си остава едно от най-трудните за автопроизводителите. Сега с него не са се справили дори на пръв поглед безопасни всъдеходи.

В резултат на удара при Ford Explorer (на снимката горе) приборният панел и конструкцията, закрепваща предната врата, са се изместили с 38 см напред, като манекенът на предната седалка избягва сериозна рани, но са наранени дясното му бедро и левия глезен.

Два големи всъдехода се провалиха на краш-тестове

Деформациите при Jeep Grand Cherokee (на снимката) също са големи, като изместването е с 25 см. Тук обаче нещата са още по-сериозни, тъй като въпреки задействаната въздушна възглавница, главата на манекена се удря в предния панел. Страничната възгтлавница на свой ред не се отваря. В крайна сметка манекенът е с тежки наранявания по главата и краката.

В същото време друг голям всъдеход - Kia Sorento, моделна година 2019, не само е оценен с „Добър” за същото изпитание, но и като цяло получава най-висока оценка Top Safety Pick+ за представянето си. Салонът на корейския модел се е изместил напред само с 10 см след удара.

Добре се представят още GMC Acadia и Volkswagen Atlas. Деформацията на Atlas е само 5 см, но въддушната възглавница не сработва много успешно и манекенът получава наранявания по главата. Затова и моделът остава без оценка Top Safety Pick+.

В изпитанията участват още три големи всъдеходни модела - Toyota Highlander, Nissan Pathfinder и Honda Pilot. Всички те получават „тройка” за представянето си.

Снимки: IIHS

Тагове: iihs
0 от 500
  • #3
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Радев ( преди 5 години )
    Сигурна американска кола е оксиморон. Ако искате да карате голям и хубав SUV и да сте защитени, наблегнете на Волво XС 90 или Q7.
  • #2
    0 rate up comment 1 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    Значи да разбираме, че ги правят здрави само от шофьорската страна, щото никой няма да се сети да ги тества от пасажерската? Чудно за колите с обратен волан как става...
  • #1
    10 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Джип никога не минавали за сигурни коли. Няма да забравя как на теста с лоса се вдигна на 3 гуми и пръсна предна гума. Бих го сравнис Дачия, но не искам да обидя Дачията.