IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китаец оглави Lotus

Досегашният шеф изведе компанията на печалба и става съветник в Geely

Китаец оглави Lotus

Главният технически директор на Geely Фен Кин Фен е новият шеф на британската марка за спортни автомобили Lotus, стана ясно снощи. Той идва на мястото на Жан-Марк Галес, който преди това е работил за Mercedes и PSA и има огромни заслуги за спасението на Lotus след управлението на Дани Бахар, който беше уволнен през 2012.

Китаец оглави Lotus

Китайският гигант Geely купи 51% от Lotus през септември миналата година, като сделката беше част от закупуването на малайзийския автомобилен производител Proton. Галес получи признанието на Geely, като на раздяла от китайската компания обявиха, че той е успял да „стабилизира Lotus и да я изведе на печалба – за първи път в историята на марката”.

55-годишният Галес вече ще работи като главен стратегически съветник на финансовия директор на Geely Донхи Ли и отделно от това става главен изпълнителен директор на британската компания JD Classics, която се занимава с продажба и реставрация на ретро автомобили.

Галес пое Lotus през 2014 и въпреки липсата на нови модели успя да изкара компанията на печалба през 2017, като съкрати една четвърт от служителите на фирмата и намали цените на доставчиците. От 2013 година досега годишното производство на Lotus се увеличи от 1232 на 1600 коли през 2017.

Lotus разработва първия си SUV модел, като китайците увериха Галес още миналата година, че ще финансират него и новата гама спортни модели, които готвят британците.

45-годишният Фен досега беше само член на борда на директорите на Lotus, като присъства и в борда на Lynk & Co – наскоро лансираната марка, в която акционер е Volvo – друга компания, притежание на Geely.

Очаква се, че с назначението на Фен да се ускори използването на технологии, идващи от Geely в новите модели на Lotus, както и споделянето на части компоненти с Lotus. В момента Lotus използва двигатели на Toyota във всичките си модели.

Снимка: Lotus

Тагове: suv lotus
0 от 500