IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Платиха 575 000 евро за кола без врати

Два уникални прототипа на Bertone вече са собственост на чужденци

Платиха 575 000 евро за кола без врати

Италианската аукционна къща Aste Bolaffi наскоро продаде на търг 90 артикула на автомобилното дизайнерско ателие Bertone. Сред тях се оказаха два уникални прототипа, които се озоваха в ръцете на колекционери от чужбина.

Платиха 575 000 евро за кола без врати

Първият от тях бе купето Bertone Alfa Romeo 8C Competizione Pandion от 2010 г., създадено по случай вековния юбилей на Alfa Romeo. Този автомобил се отличава с това, че няма класически врати - в салона може да се влезе, едва след като двете странични части на колата се вдигнат назад на 90 градуса. Стартовата цена на купето бе 260 000 евро и след кратко наддаване то бе продадено за 575 000.

Според редица авторитетни колекционери купувачът доста успешно е инвестирал парите си, особено предвид факта, че колата е създадена в единствен екземпляр и вече е част от автомобилната история. Без никакво съмнение, в бъдеще цената на този автомобил само ще расте, обясняват те.

Платиха 575 000 евро за кола без врати

Вторият прототип на търга бе Bertone Nuccio. Той е създаден през 2012 г. върху шасито на Ferrari F430 и при начална цена от 280 000 евро бе продаден за 320 000 евро. Това също е много успешна инвестиция на малко пари. Особено, ако се има предвид колко струва самото това Ferrari F430 или модели на Lamborghini. Цената на подобни спортни автомобили стартира от 1 милион евро и често достига 2 млн., дори повече.

Що се отнася до другите артикули на търга, това бяха рисунки, скици и макети на коли, които Bertone е правило за автомобилни производители като Ferrari, Alfa Romeo, FIAT, SIMCA, Lamborghini, Lotus, Renault и Peugeot. В зависимост от времето на създаването им и уникалността им, началната цена за скиците и рисунките например, започваше от 1500-2500 евро. В тази връзка трябва да се отбележи, че италианското правителство изрази огромно съжаление, че повечето артикули, които де факто са част от историческото и културно наследство на Италия, станаха собственост на чужденци.

Снимки: Bertone

Тагове: bertone
0 от 500