IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колекцията на Шелби излиза на търг

Продава се и първият произведен Series 1

Колекцията на Шелби излиза на търг

Личната колекция автомобили на покойния Каръл Шелби ще излезе на търг в началото на юни, обяви аукционната къща Bonhams, като става въпрос за 23 коли, всяка една с начална цена между 80 000 и 100 000 долара. Експертите предполагат, че цените на търга ще скочат много повече в сравнение със стартовата оценка, тъй като всеки един автомобил идва с уникална история – както по отношение на собственика му Шелби, така и за създаването и развитието му.

Колекцията на Шелби излиза на търг

Естествено, Каръл Шелби не е събирал само коли, които са създадени от компанията му. В колекцията влизат две интересни класики De Tomaso Pantera – GTS и GT5-S, като втората е без двигател.

Колекцията на Шелби излиза на търг

Но основният акцент са колите, носещи марката Shelby и по-точно един прекрасен екземпляр Shelby Series 1 – това е единственият модел, който Каръл Шелби и компанията му са създали от нулата – както по отношение на дизайна, така и що се отнася до техническата част.

Колекцията на Шелби излиза на търг

Всички други коли на Shelby са проекти, базирани на вече съществуващи модели на други производители. Първата серия на Series 1 включва точно 249 коли и противно на традициите на компанията, в този модел са използвани много компоненти, идващи от General Motors.

Колекцията на Шелби излиза на търг

Екземплярът на Шелби от Series 1 е първата кола от производствената серия и 4-литровият V8 мотор от Oldsmobile е оборудван с компресор – решение, което по-късно се предлага като опция срещу 20 000 долара. Така се получава автомобил с мощност над 600 конски сили и тегло под 1300 кг.

Колекцията на Шелби излиза на търг

Другите коли в колекцията са няколко бройки Ford Mustang, предсериен прототип на Dodge Charger, както и тестов прототип на 427 Cobra – може би най-известното творение на компанията на Шелби.

0 от 500