IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford ще тества колите си на Еверест (ВИДЕО)

Компанията създаде нов център за изпитания при различни условия

Ford ще тества колите си на Еверест (ВИДЕО)

Американският производител Ford реализира една своя идея, обявена още в края на 2017 г. В европейския център на компанията в Кьолн (Гер) започна работа нов център за тестване на автомчобилите. Той е така проектиран, че да създава екстремни условия, характерни за различни региони на земното кълбо.

Ford ще тества колите си на Еверест (ВИДЕО)

В центъра е създаден първият в света аеродинамичен тунел, в който може да се симулира силен снеговалеж и условия, типични за надморска височина от 5200 м. На толкова се намира базовият лагер, от който алпинистите атакуват най-високия връх на планетата Еверест.

В двете отделни помещения въздухът може да се охлади до -40°C или да се нагрее до +55°C, а също така и да се създаде 95-процентова влажност. От Ford твърдят, че лабораторията им е едновременно най-топлата, най-влажната и най-високата точка в Западна Европа, като това дава възможност да се оцени ефективността на климатичната система, а също така и шумовете, издавани от системите на автомобила при различни температури и влажност.

Вторият аеродинамичен тунел създава условия за проверки на стартирането на двигателя, на нагряването на въздуха в салона и видимостта от него. В третата тръба автомобилите се тестват при скорост на вятъра от 120 км/ч и високо атмосферно налягане.



„Метеорологичната фабрика”, както е наречен комплексът, може едновременно да тества до 10 автомобила. Проектът е струвал на Fordо близо 70 млн. евро.

Снимка и видео: Ford

Тагове: ford
0 от 500