IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Поредна Tesla Model S на автопилот катастрофира тежко

Младата жена зад волана си гледала смартфона по време на инцидента

Поредна Tesla Model S на автопилот катастрофира тежко

Поредният тежък инцидент с електомобил на Tesla бе отчене в САЩ, като този път катастрофиралият Model S се е движил на автопилот. С висока скорост колата се удря в машина на пожарната, докато шофьорът – 28-годишна жена, гледа не пътя, а смартфона си.

Поредна Tesla Model S на автопилот катастрофира тежко

Катастрофата се е случила в град Саут Джордан, щата Юта. В резултат от нея е пострадала единствено шофьорката на електрическия автомобил, като тя е откарана в местна болница със счупена капачка на коляното.

Разследването показва, че при удара Model S се е движил на автопилот, който включва радари, камери, наблюдаващи на 360 градуса и огромен брой датчици, които не само следят за съседните автомобили и обекти, но и подават команди за самостоятелно престрояване, спиране, паркиране и разбира се, избягване на сблъсък.

От Tesla обаче винаги са предупреждавали, че автопилотът не бива да бъде използван, без шофьорът да следи пътя и съответно да може да реагира при опасност. Свидетели твърдят, че катастрофиралият Model S е преминал на червена светлина на светофара с над 100 км/ч, а шофьорката дори не е направила опит да спре преди удара.

През Los Amgeles Times шефът на Tesla - Илон Мъск, коментира произшествието, като отбеляза, че катастрофите с участие на коли на компанията винаги предизвикат огромен интерес, докато на аналогични инциденти със стандартни автомобили никой не обръща внимание.

Поредна Tesla Model S на автопилот катастрофира тежко

„Само през миналата година в подобни аварии за загинали около 40 000 американци, но това минава между другото. Ако има нещо за отбелязване е фактът, че при такава тежка катастрофа, която обикновено завършва със смъртен случай, шофьорът се е отървал само със счупен крак”, написа по-късно Мъск в блога си в Twitter.

Националното управление за безопасност на движението (National Transportation Safety Board, NTSB) все още не се е включило в разследването на инцидента, но се очаква това да стане съсем скоро. Агенцията обаче разследва друга тежка катастрофа с Model S, при която на 8 май във Фолт-Лодърдейл загинаха двама 18-годишни младежи. Те не успяха да се измъкнат от автообил, който се блъсна в къща и изгоряха.

Снимки: Twitter

Тагове: tesla model s
0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    То и този не лъже че има готов автопилот. Навсякъде казват че е бета и т.н.И въпреки всичко - нека просто бъде деактивиран на всички коли за да не злоупотребяват ред неците
  • #8
    5 rate up comment 0 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Бях фен на Мъск и компания но само заради това автономно управление ще ги напразя!!!
  • #7
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    На Аналогичните инциденти със стандартните коли не се обръща внимание, защото хората не лъжат, че имат готов автопилот, че да заблудят някой, че да си купи някой, че да не фалират. Тоя е за затвора направо.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    то смешно ама.. ( преди 5 години )
    съм пътувал зад кола в която тъпаka четеше книга... кара в завой, видимо бавно и неадекватно.. а през прозореца чете книжка...
  • #5
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Със 100 км/ч челно в камион и да е само със счупен крак... Късметлийка.
  • #4
    22 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    ДО ..Днеска псувах като каруцар докато си ходех, бях без кола... от 6 коли които минаха покрай мен 3м тъпани не просто говореха а пишеха по скапаните телефони, 4тия говореше - направо ми се прииска да съм ченге!
  • #3
    14 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 5 години )
    Илонееее... шашалиго...тия 40 хил катастрофи дето ги бълнуваш не са с коли с автопилот дето трябва да избягва ударите!!! То бива да си хахав ама ти биеш всички бе!!! Тая фуста колко кинта ти набрули за автопилот дето да я спаси от удар?! А твойта каруца кво направи - почти я претрепа...
  • #2
    28 rate up comment 3 rate down comment
    .. ( преди 5 години )
    Само *** би поверил живота си на такава машинария.Лошото е, че масово в БГ ползват телефони докато шофират. И ако направиш забележка на някого, отоговора най-често е нещо от рода на: Не ми казвай какво да правя...Е как да не ти казвам, нали виждам, че акъл за 5 стинки нямаш и ако ти преместя купичката с храната 30 см в страни ще умреш от глад.
  • #1
    28 rate up comment 1 rate down comment
    .... ( преди 5 години )
    Ето затова не е нужно да има автопилот, когато те мързи толкова много, да караш и предпочиташ да си цъкаш на телефона си взимаш автобус,влак,самолет каквото и да е.Това е същото като онази простотия на две колела на коя стъпваш и тя се движи(извинявам се не знам как се казва) и като видя дете 80кг във втори клас на такова,ми идва да гръмна два шамара на родителските начала