IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Daimler избра конкурент на Tesla за доставчик на батерии

Китайската компания CATL започва да изгражда своя Гигафабрика

Daimler избра конкурент на Tesla за доставчик на батерии

Концернът Daimler AG избра доставчик на акулуматорни батерии за своите електромобили. Това е китайска компания, чийто темпове на развитие през последните месеца са забележителни, съобщава Motor1.

Daimler избра конкурент на Tesla за доставчик на батерии

Германският производител е подписал договор с China’s Contemporary Amperex Technology (CATL), но все още не е ясно кои модели на немската марка ще получат батерии от този производител – дали само тези, които се произвеждат в Китай и се продават в Азиатския регион, или и такива, които са достъпни и на други континенти.

Самата China’s Contemporary Amperex Technology е добре известна в автомобилните среди. Тя работи основно с китайския производител на електромобили BYD и с японския производител на електроника Panasonic, но си сътрудничи също с PSA, Hyundai, BMW, BAIC, Geely, Yutong, SAIC, Foton, както и с производителите на автобуси Zhongtong Bus и Xiamen King Long.

В Daimler се надяват, че през 2025 г. електрическите модели на концерна ще струват толкова, колкото и тези с традиционни мотори, като за това са нужни по-евтини батерии. На свой ред China’s Contemporary Amperex Technology вече събра 2 млрд. долара, след като пусна акции на борсите, като тази сума ще позволи изграждане на Гигафабрика за производство на батерии, подобна на тази на Tesla.

Любопитното е, че Гигафабриката на компанията на Илон Мъск в Невада произвежда 35 гигавата енергия, като плановете са през 2020 г. мощността да скочи 3 пъти. На свой ред заводът на китайците, който също ще заработи през 2020 г., ще предлага 50 гигавата.

Снимка: Mercedes-Benz

Тагове: daimler catl
0 от 500