IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Старата кола срещу нова – коя е по-безопасна? (ВИДЕО)

Статистиката показва, че за 30 години сигурността се е повишила 2 пъти

Старата кола срещу нова – коя е по-безопасна? (ВИДЕО)

Кой автомобил е по-безопасен при сблъсък? С оглед на развитието на технологиите не би трябвало да има съмнение, че това е новата кола, но според мнозина, моделите, произвеждани преди години, имат по-здрави ламарини и съответно са по-здрави.

Старата кола срещу нова – коя е по-безопасна? (ВИДЕО)

В крайна сметка Националната администрация по безопасност на движението в САЩ (NHTSA) публикува любопитна статистика, в която се включени само случаи на смъртоносни инциденти на пътя, като автомобилите са разделени според годината им на производство.

Оказва се, че при кола, направена през 1984 г., рискът от смъртоносен изход при сблъсък е 55%. В същото време при машина, произведена през периода 2013-2017 г., той е 26%. Тоест за 30 години сигурността се е повишила два пъти.

Който не вярва на статистиката на американците, може да изгледа публикуваното от NHTSA видео, което е заснето още преди две години. И сега организацията само припомня какво нагледно се случва при сблъсък между нов автомобил и такъв на възраст 20-25 години.

В случая в краш-теста участват съвременен Nissan Versa, който се изправя срещу Nissan Tsuru. Вторият модел представлява модернизирана версия на седана Sentra и доскоро се произвеждаше в Мексико. Използваната за изпитанието кола е чисто нова, но няма система ABS, въздушни възглавници и други защитни атрибути, които сме свикнали да виждаме при сегашните коли.

По време на теста двата автомобила се движат със скорост 64 км/ч, след което следва сблъсък между тях. При него предната стойка на Tsuru (червената машина) влиза в салона, а покривът се огъва така, че шофьорът няма шанс да оцелее. В същото време салонът на сивата кола е почти цял.

Снимка и видео: YouTube

Тагове: nhtsa
0 от 500
  • #10
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    За какво му е на някой базова 5-ца.... това е като да си купиш печка с блутуут и незнам си кво си, но в хладилника ти да има стрък праз и половин домат... да си готвиш. :)
  • #9
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Базовата 5-тица започва малко над 80к. Ако ще гледаме възможна цена - то и Шкода можеш да надрусаш до 80-90к ама какво от това.
  • #8
    2 rate up comment 3 rate down comment
    carpe_diem ( преди 5 години )
    5-a серия друг път - в един мол имаше 520 x-drive и струваше 160000 лева. 520, не М5 или някаква такава резачка...
  • #7
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    И кое е обикновеното на Тесла? Ако смея да попитам. "Достъпния" модел, ако някога си достигне планираните бройки, в Европа ще е към 35-40 хил евро. Това е в класа на 5-та серия. Не знам какво работиш та за теб това да е нормална цена за кола, но дори за средния европеец това не е обикновен автомобил. Да не говорим за Х и S
  • #6
    5 rate up comment 7 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Ами глупавички са си, как може на втория коментар да нацъкат толкова минуси, като това е истината. C4 кактус красиво ли е? Баналния фейслифт на Пежо 208 не е ли по-зле от оригинала? Новият Супърб не е ли като сдялан с теслата с тези остри ръбове, ами и Сеатите и те станаха ръбати. Новият Фокус и Фиеста са банални купчини нищо.
  • #5
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Dido ( преди 5 години )
    Ама иначе се кефите на статии където хвалят как при лек удър 30 годишна бракма почти и нямала нищо,а новата и се разпадала предницата!!! А за Тесла - ако не се възпламени може и да е най-сигурна,ако се възпламени трябва вода колкото потребява целя София за ден за да се загаси...и то пак не е сигурно, след ден два пак се самозаплава ... И цялата уж екологичност потъва в дим....
  • #4
    8 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Най безопасни са колите със карбонов монокок и задно разположен двигател. Ферари, Ламбо, Макларън.....А от обикновените мисля че Тесла в момента са номер едно. По принцип електричките са йан безопасни тъй като имат най нисък център на тежеста а липсата на двигател, резервоар и скоростна кутия позволява направата на много по здрава конструкция и абсорбиращи зони.
  • #3
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Българският тарикат купува 20 годишен немски премиум за да е гъзар.
  • #2
    5 rate up comment 15 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Но почти всички дебюти след 2015-та са грозни. Затова колите 2010-2014 са най-хубавите. От новите само Джулия и БМВ 2 и 4 серия приличат на нещо.
  • #1
    11 rate up comment 10 rate down comment
    none ( преди 5 години )
    Има поне 30% подобрение на сигурността между нов автомобил 2007 и нов автомобил 2017 година, да не говорим за 10 годишен автомобил 2007 и нов автомобил 2017 година. Там разликата е поне 50%.