IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Обвиниха Uber за смъртта на блъсната пешеходка

Системата забелязала жената, но я разпознала погрешно

Обвиниха Uber за смъртта на блъсната пешеходка

Компанията Uber беше обвинена в грешка на автопилота при инцидента, при които загина пресичаща шосе край Финикс жена. В края на март 49-годишната Елейн Херцбер бе ударена от Volvo XC90, движещо се на автономен режим и малко по-късно почина в болница.

Обвиниха Uber за смъртта на блъсната пешеходка

Разследването е показвало, че системата на автономния автомобил е забелязала жената на пътя, но я е разпознала като „лъжлив обект”, съобщава изданието The Information, което се позовава на свои източници. Заложеният програмен алгоритъм е преценил, че обектът може да бъде игнориран и колата да продължи движението си.

Това означава, че сензорите на автомобила са фиксирали жената, която е бутала своя велосипед в средата на шосето, но са я възприели като пешеходец или незначителен обект, разположен встрани от пътя. На базата на тези данни, системата е взела грешно решение и е продължила да се движи в автоматичен режим.

Още в самото началото полицаите, разследващи катастрофата, обявиха, че вината е изцяло на жената. Две седмици след инцидента компанията Uber постигна споразумение с близките на загиналата, за да бъде избегнато съдебно преследване. След това обаче в разследването се включиха и федералните органи, така че най-вероятно Uber ще бъде подведен под отговорност.

Инцидентът доведе до спиране на изпитанията на голяма част от автомобилите безпилотни системи по обществени пътища. Освен Ubеr от тестоветесе отказаха компаниите NVIDIA и Toyota.

Снимка: Volvo

Тагове: uber
0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    ivoykov ( преди 5 години )
    Защото мързеливи, скапани, пияни и откровено глупави шофьори убиват по няколко хиляди души дневно в световен план и двама в България. За съжаление автономните автомобили няма да бъдат панацея, но ще намалят с десетки пъти инцидентите. Ясно е дори още днес при първите най-ранни тестове...
  • #2
    4 rate up comment 2 rate down comment
    младен ( преди 5 години )
    Много, ама наистина много +сове за първият. И аз така ги пцуам ама файда нема, продължават си и т'ва е.
  • #1
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 години )
    Не мога да разбера, какъв е зора за тея "автономни" автомобили .. да е.ва и мързелите ви скапани, така и не разбрахте че няма да ви се получи .. технологията и възможностите ви за сега са скапани, и не става!!! Защо трябва да рискувате човешки животи, майкя ми *** скръндзава!!!!