IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Porsche FLA Concept – вечният автомобил

Маркетолозите победиха инженерите и решиха бъдещето на тази кола

Porsche FLA Concept – вечният автомобил

В началото на 70-те години на миналия век прогресивното човечество започва да се замисля за екологията и рационалното използване на ресурсите. Така се ражда идеята за създаването на автомобил, който да служи на собственика си дъги години, като запазва качествата си. И съответно няма да се налага на хората да си купуват нова кола през 5-7 години.

Porsche FLA Concept – вечният автомобил

Идеята заинтригува германският производител Porsche и през 1973 г. на автосалона във Франкфурт е представен проект за кола, която ще служи на собственика си дълги години – Porsche FLA (Forschungsprojekt Langzeit Auto, изследователски проект за дълговечен автомобил).

Всъщност концептът представлява само макет, който е получил 2,5-литров двигател. Както повелява традицията при Porsche, моторът е поставен отзад, като развива едва 75 к.с. Идеята е, че на него никога няма да му се наложи да работи на предела на възможностите си и така ще изкара по-дъго време. Скоростната кутия е автоматик с 3 предавки.

Porsche FLA Concept – вечният автомобил

Каросерията е направена предимно от алуминий, което също гарантира по-голяма здравина, а също така и дълголетие. Като цяло инженерите на Porsche изключват от конструкцията всички материали, които подлежат на корозия, а също така и пластмасата.

Porsche FLA Concept – вечният автомобил

Идеята е, този автомобил да ви служи през целия живот, след което да отиде при вашите деца и внуци. Тя обаче противоречиви на икономическата логика и напълно естествено маркетолозите са против. Тяхната задача е хората да си купуват автомобили, при това колкото се може повече. Защо да продаваш на човек „вечна” кола, след като може за целия си живот той да си купи 5, а защо не и повече, автомобила?

Porsche FLA Concept – вечният автомобил

Появата на подобно превозно средство е като да заколиш кокошката, която ти снася златни яйца. И напълно естествено този автомобил не стига до серийно производство. В наши дни Porsche FLA Concept се съхранява в музея на Porsche, като напомня за това, че маркетолозите обикновено печелят срещу инженерите.

Снимки: Porsche

Тагове: porsche fla
0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    шд ( преди 5 години )
    Между другото тази кола е в основата на дизайна на ВАЗ 2108, известна като Лада Самара. Тя беше създадена с участието на Порше!