IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Англичанин остави Tesla да го вози, загуби си книжката

Заради предоверяването на автопилота човекът ще положи и 100 часа общественополезен труд

Англичанин остави Tesla да го вози, загуби си книжката

Tesla S60 без човек зад волана бе заснета да се движи по английските пътища. Собственикът й Бхавеш Пател се преместил на пътническото място и включил т. нар. "автопилот". За негово нещастие обаче друг шофьор забелязал случката и я занел. На базата на тази снимка полицията отне шофьорската книжка на Пател за 18 месеца. Той ще плати и съдебните разноски по делото (около 2100 евро) и ще положи 100 часа обществено полезен труд.

Англичанин остави Tesla да го вози, загуби си книжката
Снимката с возещия се на пътническата седалка Пател обиколи социалните мрежи и стигна до погледа на полицията

Британецът от Нотингам е оплакал в полицията, че и други правели същото като него, но само той бил заловен. Полицейският комисар, който подаде иска срещу него, обясни, че Пател "е извършил нещо изключително безотговорно, което лесно можеше да се превърне в трагедия... Застрашил е не само собствения си живот, но и този на други невинни хора, ползвали магистралата в този ден".

"Автопилотът" на Tesla се състои всъщност от три основни системи. Едната е адаптивен круиз контрол, който може да поддържа скоростта, да я намалява при по-бавен автомобил отпред и после пак да я увеличава. Втората е асистент за поддържане на пътната лента, който може и да я сменя, без да се налага шофьорът да върти волана. Третата е асистент за автономно паркиране.

От самата американска компанията заявиха пред съда, че автопилотът им е само "помощ за шофьора" и изисква през цялото време "внимателен и готов да се намеси водач зад волана".

Англичанин остави Tesla да го вози, загуби си книжката
Последният фатален инцидент с "автопилота" на Tesla стана на 23 март в Калифорния. От компанията настояват, че шофьорът е имал цели 5 секунди за реакция след предупреждението на системата, но не е предприел нищо

Европейски производители, които предлагат същите системи, като Mercedes-Benz например, вграждат допълнителна система, която следи дали ръцете на шофьора са на волана, и при по-продължителното им отсъствие спира автомобила.

В САЩ вече има два случая на шофьори, загинали в резултат на неправилна употреба на автопилота. Единият го включил на магистралата и си легнал да спи, завит с одеало. Автомобилът му се удари в камион.

 

0 от 500