IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Индийската компания Tata Motors представи колата за $2500

Вчера в Делхи, Tata Motors показа дългоочакваната си разработка за ултра евтина кола, която има за цел да направи притежанието на автомобил достъпно за милиони хора по света.

Индийската компания Tata Motors представи колата за $2500

Името на новият автомобил е Tata Nanо. Той e с 4 врати и с възможност за превоз на четири човека. Доста от нещата, които се считат за стандарт в съвременното автомобилостроене, са пропуснати. Колата има една чистачка на предното стъкло и едно странично огледало, липсват радио уредба и климатик.



Президентът на Tata Motors, Ратан Тата, заедно с Tata Nanо.
Снимка: АП.

Докато цената на автомобила предизвиква сериозен интерес, експертите предупреждават, че появата на, може би, милиони нови автомобили, по вече претъпканите индийски пътища, е реална заплаха. Освен отделянето на твърде много въздушни и шумови емисии, от Tata Motors вероятно ще трябва да направят и доста компромиси със сигурността, ако искат да достигнат желаната цена.

При представянето на Tata Nanо, президентът на компанията Ратан Тата заяви, че очаква разработката на компанията да предизвика революция на пазара в световен мащаб и това да накара и други производители да свалят цената на автомобилите си.



Tata Nanо.

Въпреки това, носителката на Нобелова награда за мир, Ражендра Пачури, главен изследовател на климата към ООН, обяви, че мисълта за свръх-евтината кола я кара да сънува кошмари, защото тя може да създаде сериозни екологични проблеми. Ратан Тата коментира, че няма причина тя да има кошмари, тъй като продуктът на компанията му, ще бъде най-леко замърсяващият околната среда автомобил в Индия. Колата покрива изискванията за безопасност и емисии, както в родината си, така и в Европа.
0 от 500
  • #12
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Иван ( преди 16 години )
    На никой ли не му прави впечатление , че цената е за Индия. Ако някой ,някога реши да внася това "чудо" на индийското автомобилостроение в България , то цената ще скочи тройно заради европейските данъци и такси. И при положение , че издържи на кращтестовете, в което съм напълно убеден , че няма да издържи. Не искам да обиждам някого или пък най-малко индийците и тяхната кола , за Индия тя ще е прекрасно превозно средство и като се има предвид това , че самия изп. директор на Тата Моторс заяви , че колата е ориентирана предимно за вътрешния пазар и цели мобилността на нарастващото индийско население.Но като тенденция това е голям напредък. Малки коли на малки цени и с нисък разход,това ще са колите на бъдещето , поради разтящите цени на горивата,природните ресурси за направата им и още редица икономически фактори.
  • #11
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Стефан ( преди 16 години )
    Хахах прилича на свръх голяма детска количка!! С климатик на 33 конски сили няма да можеш да тръгнеш на светофара!!! :D А 5500 оборота лесно не се постигат! Ако ги вдигаш, често тази кола няма да издържи и 50 000 километра!! По-добре индийците да си стягат (тунинговат) старите таратайки и да си ги дундуркат тях! :D
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Паул ( преди 16 години )
    ...Паул, обиди на лична основа няма да се толерират в коментарите!Екипа на Automedia.bg
  • #9
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо ( преди 16 години )
    33к.с. при 5500 оборотаот 0 до 70 за 14 секмакс. скорост 110км/чосвен това си има климатик :)
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Baro ( преди 16 години )
    xax vis4ko spored parite si kakto i tazi kola...sigurno s manivela se pali xax :D :P
  • #7
    0 rate up comment 0 rate down comment
    iako ( преди 16 години )
    Стига сте плюли по колата, страхотна е:) представете си таква втора употреба, колко ли щте струва, а в българиа се карат коли на средна възраст от 10 години, значи се полуава,че ще си имаме коли за еднократна употреба равна на 1 билет за градски транспот:):):)
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    roko159 ( преди 16 години )
    ебасий мамата незнам за китайците но индийците наистина ще ни е**т мамата ако е реалност но спокойно то докато стигне България няма да е конкурентна на пазара.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Shock I Ujas ( преди 16 години )
    Mi ne e po-grozna ot ford Ka
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ХХ ( преди 16 години )
    *** от индийска класа...таз консервена кутия ще издържи ли европейските краш тестове??? Ще издържи ама друг път;) Явно в индия имат проблем с прекомерн много население щом са създали това "чудо"И като се замисля, че тази индийска компания иска и най- вероятно ще купи Ягуар и Ровър...жална им майка на тия марки от тук нататък...по добре китайци да ги бяха купили...
  • #3
    0 rate up comment 1 rate down comment
    dorichela ( преди 16 години )
    za 2500$ predpochitam da si vzema kola 2 upotreba...