IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бум на дрогирани шофьори в Испания

Глобата е 1000 евро и отнемане на 6 от 12-те точки в талона

Бум на дрогирани шофьори в Испания

Испанските власти са силно обезпокоени от голямото увеличение на дрогирани шофьори, съобщават местните медии. Полицията в столицата Мадрид обяви, че за първите 3 месеца на 2018 г. при проверка на шофьорите за употреба на забранени вещества нарушителите са били 45%. За същия период на миналата година броят на такива случаи е бил 33%.

Бум на дрогирани шофьори в Испания

"Тестовете за алкохол дават повече или по-малко стабилен резултат - при 3-4% от водачите нивото му в кръвта е по-високо от допустимото. Но такава сериозна промяна в показателите за наркотици е тревожно", посочват властите в Мадрид.

За проверка употребата на забранени вещества, шофьорите трябва да дадат слюнка за анализ. Експресният тест позволява за пет минути да се установи дали лицето е използвало кокаин, опиати, канабис, метамфетамин или амфетамин. При положителен резултат се взема допълнителна проба, която се изпраща в лаборатория.

За шофиране под въздействието на наркотици испанските шофьори се наказват с глоба от 1000 евро, която се намалява на 500 евро при плащане в първите 20 дни след провинението. Освен това се взимат 6 от 12-те точки в контролния талон. Когато точките стигнат до нула, шофьорът трябва отново да се яви на изпит за възстановяване на правата.

0 от 500